Recensie: Various Artists – Rock & Roll Vixens 5 – 25 Black Woman Singer, Movers & Shakers

 

Various Artists - Rock & Roll Vixens 5 – 25 Black Woman Singer, Movers & Shakers

Various Artists – Rock & Roll Vixens 5 – 25 Black Woman Singer, Movers & Shakers
Format: CD / Label: Koko-Mojo Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

De rhythm & blues en soul dames uit het eind van de 50’er en begin van de 60’er jaren treden weer aan op deel 5 van de ‘Rock & Roll Vixens’ serie op het Koko-Mojo label.

De nadruk ligt op dit deel ietsjes meer op het soulgeluid.

Zo wordt er geopend door Dee Dee Warwick, de zus van Dionne Warwick en de nicht van Whitney Houston en Cissy Houston. Zij is te horen met het o.a. van Linda Ronstadt bekende You’re No Good dat een gemoedelijk swingende sneer is.

Ook Fontella Bass is redelijk bekend door haar hit Rescue Me. Het op dit album aanwezige My Good Loving is even indrukwekkend als haar hit. Baby Washington is te horen met het fel swingende Money’s Funny.

Eén van de hoogtepunten op dit album komt van Nellie Rutherford met het donkere en dreigende Laughing At Me. Jump Back Honey van Hadda Brooks is een broeierige rocker met zwoele zang van Hadda.

Een aantal dames gaat op de wild rockende Little Richard toer zoals Jay Duvalle met het door Joe Tex geschreven Ain’t I A Mess en Rita Zell met I Don’t Understand You No More.

Huey “Piano” Smith vormt op dit album een duo met Gerri Hall met de zeer originele naam Huey & Jerry. Hun I Think You Jiving Me is een lome New Orleans shuffle.

https://youtu.be/pkUw7DblEEg

Priscilla Bowman’s Sugar Daddy heeft een behoorlijk “Fever” gehalte en de obscure Rose Marie McCoy is te horen in de intieme luie swinger Down Here. Yes You made It That Way van the Valentines is een staaltje van vroege funk.

Nu we het toch over funk hebben…Yvonne Fair is samen met the James Brown Band te horen in I Found You, dat niets anders is dan I Feel Good van de heer Brown zelf.

Wat een lekker album is dit…vol obscure en iets bekendere soul en rhythm & blues pareltjes!

Various Artists - Rock & Roll Vixens 5 – 25 Black Woman Singer, Movers & Shakers-back