Recensie: Various Artists – Modern Love

 

Various Artists - Modern Love

Various Artists – Modern Love
Format: CD – 2vinyl LP – Digital / Label: BBE Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Aanbevolen voor Bowie fans!

David Bowie is alweer ruim 5 jaar dood maar hij is nog steeds niet vergeten. En dat zal waarschijnlijk ook nooit gaan gebeuren!

Op het BBE label is nu een eerbetoon aan Bowie verschenen met hierop een groot aantal hedendaagse artiesten uit diverse muzikale richtingen.

Hun bedoeling was om de nadruk te leggen op de soul, rhythm & blues, jazz, funk en gospel kant van David Bowie. Kanten die veelvuldig opdoken in het zeer diverse oeuvre van Bowie. Het album werd samengesteld door DJ Drew McFadden en BBE oprichter Peter Adarkwah.

En het is een zeer respectvol eerbetoon geworden met bekende maar ook minder bekende Bowie nummers.

In handen van Miguel Atwood-Ferguson (o.a. bekend van de band Build An Ark) klinkt Life On Mars als het London Philharmonic Orchestra Plays Bowie in een rijkelijk georkestreerde en zeer fraaie instrumentale versie.

Helado Negro (o.a. bekend van Ombre en ROM) gaat in Sound And Vision op de electro toer met zwoegende en bliepende electronica. Het resultaat is een loom funky versie met dromerige zang. Lady Grinning Soul klinkt bij het duo Kit Sebastian als een donker galmend rocknummer met sprookjesachtige intieme zang.

Jeff Parker & the New Breed hebben gekozen voor een broeierig groovende jazzy uitvoering van Soul Love met intieme fluisterzang van Ruby Parker.

De rocker Panic In Detroit is door de Braziliaanse zanger Sessa omgebouwd tot een warme bossa nova.

The Hics uit Londen laten The Man Who Sold The World klinken als een breekbare, donkere electro ballad met een drums ‘n’ bass randje. Een geluid dat doet denken aan Bowie’s laatste album ‘Blackstar’.

Right is een minder bekend Bowie nummer, afkomstig van het ‘Young Americans’ album. Khruangbin, een band uit Houston, Texas, heeft het nummer voorzien van een intiem soft soul geluid met galmende zang.

Silly Boy Blue stamt uit de beginperiode van Bowie (1967) en bij singer-songwriter Nia Andrews klinkt het als een breekbaar Everything But The Girl-achtig nummer. L’Rain, multi-instrumentaliste Taja Check, kiest in Move voor een avontuurlijke avant-gardistische electro benadering.

Zeer verrassend is de electro soul versie van TNGHT (Tonight) door Eddie Chacon (van Charles & Eddie) en John Carroll Kirby. Hun versie zit compleet dichtgemetseld met blubberende en bliepende synthesizers. Space Oddity door We Are KINGS, zweeft zacht voorbij met intieme engelachtige zang. Ook verrassend is de free jazz versie van Heroes door Matthew Tavares.

De bekendste naam op dit album is die van Meshell Ndegeocello, die jarenlang bassiste was in de band van David Bowie. Zij laat een ruimtelijk zwevende versie van Fantastic Voyage horen.

Ik weet zeker dat David Bowie blij zal zijn met dit album vol avontuurlijke versies van zijn nummers!

Tracklist:
01. Miguel Atwood-Ferguson: Life On Mars
02. Helado Negro: Sound And Vision
03. Kit Sebastian: Lady Grinning Soul
04. Jeff Parker & the New Breed featuring Ruby Parker: Soul Love
05. Sessa: Panic In Detroit
06. The Hics: The Man Who Sold The World
07. Khruangbin: Right
08. Nia Andrews: Silly Boy Blue
09. Foxtrott: Chant Of Ever Circling Skeletal Family
10. L’Rain: Move
11. Jonah Mutono: Modern Love
12. Bullion: Where Are We Now
13. Eddie Chacon & John Carroll Kirby: TNGHT
14. Léa Sen: Golden Years
15. Meshell Ndegeocello: Fantastic Voyage
16. We Are KING: Space Oddity
17. Matthew Tavares: Heroes

Website: https://www.bbemusic.com/