Recensie: Various Artists – Hillbilly And Rustic Rockabilly Bop – Wild Man Rock – Volume 5

 

Various Artists - Hillbilly And Rustic Rockabilly Bop – Wild Man Rock

Various Artists – Hillbilly And Rustic Rockabilly Bop – Wild Man Rock – Volume 5
Format: CD / Label: Atomicat Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Laat ik eerst maar met het slechte nieuws beginnen. Dit is het vijfde en laatste deel uit de ‘Hillbilly And Rockabilly Bop’ serie op het Atomicat label!
Het goede nieuws? Deel vijf is opnieuw gevuld met de heerlijkste hillbilly- en rockabillynummers ! Voor het grootste deel weer uitgevoerd door vreselijk obscure artiesten met hier en daar een opduikende “grote naam”.

Onder de obscure artiesten zit weer een groot aantal juweeltjes.

https://youtu.be/n-9I2AAjawA

Slim Rhodes is een country/rockabilly artiest uit Pocahontas, Arkansas die te horen is met het soepel swingende Gonna Romp And Stomp, oorspronkelijk in 1956 uitgebracht op het Sun label met een prikkend priemende gitaar.

Shorty Holloway & his Prairie Ramblers was een formatie uit Moko, Arkansas, onder leiding van multi-instrumentalist Shorty Holloway. Zijn Cotton Pickin’ Boogie is een bluesy rockabilly nummer met krachtig pompende piano.

The Delmore Brothers waren de broertjes Alton en Rabon delmore. Een duo dat in de 40’s en 50’s behoorlijk populair was in de USA. Hun Stop That Boogie is een broeierige honky tonk boogie. Van Mule Skinner Blues van Gene Davis krijg je automatisch de slappe lach.

Van de fellere rauwere nummers springt er een aanatl uit.

De fel boppende rockabilly van Arnold Van Winkle & the Rainbow Rhythmaires, de energieke rocker White Line van Jack Morris & his Night Owls, het primitief rockende I Can’t Find The Doorknob van Jimmy & Johnny en de stuwende rockabilly van Dual Wheels No Brakes van Ray Campi.

Een absoluut hoogtepunt is de bizarre wilde en rauwe “gospelbilly” van Brother Claude Ely in There’s A Leak In This Old Building.

Johnny Cash levert, zoals altijd, donkere kwaliteit in Transfusion Blues. Country grootheid George Jones is smachtend en deinend te horen in Uh Uh No en Don Gibson klinkt getergd hikkend in Ah-Ha.

Zonde dat de Hillbilly And Rockabilly Bop serie nu ten einde is gekomen maar met deel 5 heeft het Atomicat label op een uitstekende wijze afscheid van de serie genomen.

Op naar een nieuwe serie, lijkt mij….

Various Artists - Hillbilly And Rustic Rockabilly Bop – Wild Man Rock-back