Recensie: Various Artists – He’s Bad! – 11 Bands Decimate The Beats Of Bo Diddley

 

Various Artists - He’s Bad! 11 Bands Decimate The Beats Of Bo Diddley

Various Artists – He’s Bad! 11 Bands Decimate The Beats Of Bo Diddley
Format: Vinyl  – Digital – Limited Edition Box Set (6x Vinyl”)
Label: Slovenly Recordings

Release: 15 2021

Tekst: Peter Marinus

Het geluid van Bo Diddley was in de jaren ‘50 al behoorlijk primitief en rauw swingend.

Toch zal Bo Diddley er nooit aan gedacht hebben, dat zijn Diddley beats jarenlang de basis zouden vormen voor menig rock, blues en popnummer. En hij zou zeer verbaasd zijn als hij de elf artiesten op dit ‘He’s Bad!’ album zijn Diddley beats helemaal aan gort hoort raggen.

Want dat is wat er namelijk gebeurt als je de Diddley beats in handen geeft van een stel garagerockers, garageblues one-man bands en electro trashers.

Zo opent de countryblues one-man band Haunted George met Mummy Walk in een ontzettend rauw raggende versie met een zeer minimaal klinkend garageblues geluid met zwalkende gitaren en zeer woeste zang.

Na een lief kind intro word je compleet verpletterd door de bulldozer noise garage van Who Do You Love? van de gehelmde Atomic Suplex (ex-Thee Spivs). Rauwer kan het haast niet en de meters van je instalatie gaan hier compleet in het rood.

Matt K. Shrugg, een one-man band uit Sacramento, California, is te horen met Mona/Bring It To Jerome, gestoken in een tegen de power pop aanleunende smerige garagerock versie.

Stel je eens een mix voor van smerige garagerock en de minimalistische electrowave van Suicide. Dan kom je uit bij de band Rocket 808 uit Austin, Texas. Hun versie van Let Me Pass is hierdoor zeer apart te noemen.

The True Sons Of Thunder uit Memphis, met ex-Oblivians lid Eric Field in de gelederen, laten twee delen van hun Bad Trip op je los. Een massief fuzzend nummer, dat verwoestend doorstampt met woest Stooges achtig gitaargeweld en naargeestige noises.

I’m Bad van Andy California is een ontzettend maffe cover waarin de stuiterende electro trash ritmes over elkaar heen struikelen terwijl Andy zijn teksten declameert. I’m Mad zou een betere titel voor deze cover geweest zijn.

De hoogtepunten komen via The Mardi Kings met hun hard vervormde Diddley beats en kirrende zangeres in Pretty Thing, The Stools met hun ontzettend raggende versie van You Don’t Love (You Don’t Care) en de zwiepende electro trash van Quintron & Miss Pussycat in Bo Diddley.

De bekendste naam op dit album is de band Cheater Slicks. Zij sluiten het album af met de swamptrash van The Great Grandfather.

Ik kan Bo Diddley horen grinniken nadat hij dit album heeft beluisterd. Verbaasd over het feit hoe intens en rauw zijn nummers nu nog kunnen klinken.

Tracklist:
01. Haunted George: Mummy Walk
02. Atomic Suplex: Who Do You Love?
03. Matt K. Shrugg: Mona/Bring It To Jerome
04. Rocket 808: Let Me Pass
05. True Sons Of Thunder: Bad Trip Part 1
06. True Sons Of Thunder: Bad Trip Part 2
07. Andy California: I’m Bad
08. The Mardi Kings: Pretty Things
09. The Stools: You Don’t Love (You Don’t Care)
10. Gino & the Goons: Down Home Special
11. Quintron & Miss Pussycat: Bo Diddley
12. Cheater Slicks: The Great Grandfather

Website: https://www.slovenly.com/