Deze verzamelaar mag in geen enkele verzameling ontbreken en is derhalve een absolute aanrader!

 

Various Artists - ChicagoThe BluesToday! - Vols 1, 2 & 3

Various Artists – Chicago/The Blues/Today! – Vols 1, 2 & 3
Format: vinyl 3LP / Label: Craft – Vanguard Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

In 1966 bracht het Vanguard label de driedelige serie ‘Chicago/The Blues/Today!’ uit. Een serie, die voor menig muzikant de introductie was tot de Chicago blues. Een introductie, die het gevolg had dat er onnoemelijk veel bluesbands uit de grond schoten, die zich op de Chicago blues stortten.

En deze serie is nu opnieuw uitgebracht als een 3LP vinyl box met daarop een aantal grootheden uit de Chicago blues.

Op album nummer 1 treedt harmonica gigant Junior Wells als eerste aan, samen met gitarist Buddy Guy en een band, die verder bestaat uit drummer Fred Below en bassisrt Jack Myers. Hun rauwe blues is in een 5-tal nummers te horen waarvan de klassieker Messin’ With The Kid er uiteraard bovenuit springt.

Buddy Guy stelt zich in de meeste nummers bescheiden op maar in de indringende slowblues Vietcong Blues steelt zijn bluesgitaar de show.

Met J.B. Hutto & his Hawks is het tijd voor de ongepolijste boogie met een flink Elmore James gehalte. Zoals in de vurige boogie Please Help of het ongepolijste Married Woman Blues

https://youtu.be/-a6Ua7I4-vA

Pianist Otis Spann krijgt hulp van drummer S.P. Leary in o.a. de krachtig pompende pianoblues Marie en de rockende boogie woogie Spann’s Stomp.

Op album 2 steelt harmonica speler Jimmy (James) Cotton de show met zijn hard jankende harmonica in de slowblues The Blues Keep Falling en de soepel rockende cover van Ike Turner’s Rocket 88.

Otis Rush brengt een soulblues geluid in de instrumentale cover van Ike & Tina Turner’s It’s Gonna Work Out Fine, die bij Otis Everything’s Going To Turn Out Alright heet.  Ook Rock is een instrumental en rockt behoorlijk stomend.

Met Homesick James & his Dusters keert het boogie geluid weer terug zoals in de sompige Elmore James cover Dust My Broom.

De laatste LP, deel 3, wordt voor een groot deel gevuld door Johnny Young’s South Side Blues Band. Zij klinken lekker rauw en primitief in One More Time en Johnny klinkt stuwend in I Got Mine In Time.

Charlie Musselwhite is op harmonica te horen in de nummers van the Johnny Shines Blues Band waarvan het broeierige en funky Hey, Hey eruit springt.

Big Walter Horton is slechts met één nummer, Rockin’ My Boogie, aanwezig. Een broeierige boogie met een zuigende en pompende harmonica.

Deze verzamelaar mag in geen enkele verzameling ontbreken is derhalve een absolute aanrader!

Various Artists - ChicagoThe BluesToday! - Vols 1, 2 & 3-back