Recensie: Various Artists – Boss Black Rockers Vol. 9 – Crackerjack

 

Various Artists - Boss Black Rockers Volume 9 - Crackerjack - front

Various Artists – Boss Black Rockers Vol. 9 – Crackerjack
Format: CD / Label: Koko-Mojo Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Ik zou het met deze recensie van het negende deel van de ‘Boss Black Rockers’ serie op het Koko-Mojo label heel gemakkelijk kunnen hebben, door te zeggen dat deze verzamelaar opnieuw een schitterende verzameling obscure swingende zwarte rhythm & bluesnummers bevat.

Maar daar zou ik dit album schromelijk tekort mee doen. De 28 nummers op deel 9 zijn namelijk zo schitterend, dat ik er toch een paar moet uitlichten.

Het aantal zanggroepen is dit keer groot. Zo openen the Kents uit New York met de loom swingende rhythm & blues van I Found My Girl. Een nummer met lichte Bacon Fat trekjes, een luie scheursax en een hard priemende bluesgitaar.

The Isley Brothers klinken lekker opzwepend in The Drag, the 5 Royales leveren een pompend doo wop nummer, They Don’t Know, met lekkere rauwe zang.

Rock ‘n’ Roll Molly van the Five Jades is een prima voorbeeld van een furieus rockend doo wop nummer. The Cues klinken in Crackerjack lekker venijnig en bluesy pompend.

Zowel the Searchers in Ooo Wee als the Belegianetts in Do The Crank swingen op een zeer opzwepende wijze.

De bekende namen op dit album zijn, naast de al eerder genoemde Isley Brothers, King Curtis die te horen is met een cover van het Joe Liggins nummer The Honeydripper (Pt. 1), Ivory Joe Hunter met zijn loom deinende Shooty Booty.

Jimmy Witherspoon met het licht jazzy My Girl Ivy, zanger-pianist Dave ‘Baby’ Cortez met het lome Honey Baby en soul/r & b zangeres Baby Washington met het pompende en soulvolle Your Mama Know What’s Right.

De obscure parels komen van the Gardenias, met Luther Ingram, in My Baby Tops, Dave Dixon met het swingende New Orleans geluid van Hey Hey Pretty Baby en Teddy Reynolds met zijn Twisters ,die met de pompende rhythm & blues van You Changed Me dit heerlijke album afsluit.

Hits: 0