Recensie: Various Artists – Black Cat: Soul R‘n’B Funk

 

Various Artist - Black Cat -Soul R‘n’B Funk

Various Artists – Black Cat: Soul R‘n’B Funk
Format: CD / Label: Satélite K Records – Xango Music
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Dat het funkvirus zich ook al flink in Spanje genesteld heeft bewijst deze verzamelaar op het Satélite K label. Een verzamelaar, die geheel gevuld is met bands uit Catalonië. En het merendeel is funky!

Zoals the Nación Funk All-Stars met hun hoekig pompende funkrock in Shake. Een nummer met een spacey p-funk geluid en jazzy blazers.

Ook Kinda is funky in Get Well maar dan meer op een loom groovende jazzdance manier, in een stijl die ook aan the Average White Band doet denken.

The Mighty Might’s Revenge is wel heel erg afgekeken van Jean Knight’s Mr. Big Stuff. En toch is dit een lekker luchtig soulvol funknummer.

Rata & the Whiteys mixen in I’m So High Spaanstalige hip-hop met Jamiroquai-achtige jazzdance. Ook in het percussieve Into The Unknown van Outer Space is de invloed van Jamiroquai overduidelijk aanwezig.

De drummer van the Crabtones zorgt voor een ontzettend funky groove in Let Me Fly. Funky Foxes & Cats van the Slingshots klinkt tropisch en kan dus als “cocktail funk” aangeduid worden met een priemende Carlos Santana-achtige gitaar.

Ook de blues is eenmaal aanwezig via Red Rombo met Tres Hombres De Acero. Rauw pompend met een bonkende Bo Diddley beat en een schurende harmonica.

Paula Valls Monsters is totaal niet funky maar klinkt meer als een dromerig, mysterieus Sinéad O’Connor nummer.

De Spaantalige R ‘n’ B van Fundación Tony Manero in La Llame (Cuando Éramos Reyes) mag dan funky klinken maar valt toch wel erg uit de muzikale boot op dit album.

Fantacacola van Chocadelia Internacional is meer rock dan funk en de afsluiters, Atenea Carter & Groove Collective, vallen ietwat tegen met een lome fusion cover van de klassieker Summertime.

Op een enkele tegenvaller na heb je hier te maken met een overtuigend bewijs dat het met de funk in Catalonië wel goed zit.

Tracklist:
01. The Nación Funk All-Stars: Shake
02. Kinda: Get Well
03. The Mighty Might: Revenge
04. Rata & the Whiteys: I’m So High
05. Shake!: There Was A Time
06. La Familia Torelli: Get Close
07. Outer Space: Into The Unknown
08. The Crabtones: Let Me Fly
09. The Seven Sins: Who I Am Gonna Dance
10. Red Rombo: Tres Hombres De Acero
11. Fundación Tony Manero: La Llama (Cuando Éramos Reyes)
12. Paula Valls: Monsters
13. The Slingshots: Funky Foxes & Cats
14. Raph Dumas & the Primaveras: Your Love Lifts Me Higher
15. Chocadelia Internacional: Fantacacola
16. Atenea Carter & Groove Collective: Summertime

Website: Satélite K Records

Hits: 1