Recensie: Van Morrison – Latest Record Project Volume 1

 

Van Morrison - Latest Record Project Volume 1

Van Morrison – Latest Record Project Volume 1
Format: 2CD – 3LP – Digital / Label: Exile – BMG
Release: 2021
Tekst: Gerrit Schinkel

 Te bestellen bij o.a. Bol.com

Van Morrison (31 augustus 1945, Belfast, Noord Ierland) behoeft geen nadere introductie. Van the Man, alias The Belfast cowboy, draait al meer dan een halve eeuw mee in de muziekscene. Hij wordt in 1964 bekend als zanger, saxofonist en mondharmonicaspeler van de Noord Ierse band Them, waarmee hij grote hits scoort als Gloria, Mistic Eyes en Here Comes The Night.

In 1967 start Van Morrison een solocarrière, die tot op de dag van vandaag voortduurt. Sinds zijn debuutalbum ‘Blowin’ Your Mind’, verschijnen er met zeer grote regelmaat bijna jaarlijks nieuwe albums. In zijn debuutjaar 1967 scoort hij ook de grote hit Brown Eyed Girl, een nummer dat tegenwoordig nog regelmatig op de radio is te horen en ook een vaste klant is in Radio 2 Top 2000.

Op 13 juni 2015 wordt hij in de Britse adelstand verheven en mag hij zich sindsdien Sir Van Morrison noemen. De Noord-Ier staat niet bekend als een vrolijke Frans en de nurkse muzikant is ook geen fan van critici en pers.

Aan zijn toch al imposante discografie van meer dan 40 soloalbums heeft Van Morrison weer een nieuw exemplaar toegevoegd. Vorige maand verscheen ‘Latest Record Project Volume 1’, een (dubbel) album met maar liefst 28 nummers.

Van Morrison is het oneens met de coronamaatregelen en heeft de laatste tijd als protest een aantal anti-lockdown liedjes uitgebracht. Ook op zijn nieuwe album blijkt hij verbitterd en laat hij zijn kijk op de COVID-19 pandemie en andere maatschappelijke problemen in verschillende nummers duidelijk horen, iets wat niet iedereen hem in dank afneemt. Maar laat ik me tot de muziek beperken en de teksten laten voor wat ze zijn.

In muzikaal opzicht is er toch genoeg te beleven. Veel nummers klinken als echt Van Morrison in de oren. Jazz, soul, r&b, gospel en blues, het zijn de vertrouwde muzikale elementen. Lekkere uptempo r&b met Hammond (Where Have All The Rebels Gone, No Good Deed Goes Unpunished).

Typische Van Morrison ballads (Tried To Do The Right Thing, Double Agent, Mistaken Identity). Chicago blues met orgel en mondharp (The Long Con), een bluesduet met Chris Farlowe (Big Lie).

De sound van zijn oude band Them is te horen in Stop Bitching, Do Something, A Few Bars Early). Spetterende saxsolo’s (They Owe The Media, het jazzy Only A Song, het vrolijke Up County Down, My Time After A While).

Countryinvloeden horen we in Western Man en de gospel is niet ver weg in Love Should Come With A Warning). Via Diabolic Pressure belanden we in de sferen van New Orleans en in Deadbeat Saturday Night zitten rockabilly elementen.

De stem van Van Morrison mag er nog zijn, hoewel hij hier en daar een beetje vlak klinkt. En hij heeft zich omringd met een stel uitstekende begeleiders.       

Conclusie:
Je kunt veel van Van Morrison zeggen, desondanks valt er muzikaal toch aardig wat te genieten op dit album.   

Website: Van Morrison

Line up:
Van Morrison – zang, akoestische en elektrische gitaar, harmonica, percussie, piano, saxofoon, vibrafoon, backing vocals
Richard Dunn – clavinet, Hammond, orgel, piano
Colin Griffin – drums, percussie
Mez Clough – drums, backing vocals
Pete Hurley – bas
Jeff Lardner – drums
Dave Keary – banjo, akoestisch en elektrische gitaar, mandoline, backing vocals
Stuart McLlroy – piano
Paul Moran – bas, Hammond, piano
Jim Mullen – elektrische gitaar
Gavin Scott – bas
Teena Lyle – percussie, vibrafoon, backing vocals
Chris Farlow, backing vocals
Crawford Bell – backing vocals
Dana Masters – backing vocals
Kelly Smiley – backing vocals