Recensie: Van Der Graaf Generator – Godbluff

 

Van Der Graaf Generator - Godbluff

Van Der Graaf Generator – Godbluff
Format: CD / Label: Virgin
Release: 2021

Tekst: Paul Op den Kamp

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Meer een ervaring dan een band

Zo af en toe zijn er artiesten en bands wiens muziek zich slecht laat omschrijven. Aanduidingen als genres en stijl raken dan niet de lading, het blijft zowel ingewikkeld en vaag om heel concreet te omschrijven wat je nu precies hoort. De band bij uitstek hierin is Van Der Graaf Generator. Enkele van hun albums zijn afgelopen tijd opnieuw uitgebracht in luxe versies.

In de geschiedenis van de band zijn er drie periodes te onderscheiden. Dit album verscheen in hun ‘tweede’ fase, van midden tot eind jaren zeventig. De grote golf van progrock was voorbij en punk begon langzaam zijn opwachting te maken.

Lang uitgesponnen liederen die schuren en beuken van de energie en venijn. De epische lengte van de losse nummers maakt samen een grootst labyrint waarin het besef van tijd verdwijnt. Een vreemde, ongemakkelijke tocht door lagen van muziek volgt.    

De fonkelende nieuwe mix op de tweede cd is het juweel van deze heruitgave. Het is bijna alsof het album dit jaar werd opgenomen en niet 37 jaar geleden. Alle kleine details goed hoorbaar en met nieuwe energie barst de muziek los.

In een tijd als nu waarin genreaanduiding niet heel relevant meer zijn is het werk van Van der Graaf juist zo passend. Hun eigen curieuze mix van jazz, progrock en experiment verrassend actueel in een tijd waarin muzikanten zo hun eigen stukjes nemen om hun eigen unieke geheel te vormen.  

Eindconclusie: Even vreemd maar zo goed! Een klassieker die je gewoon gehoord moet hebben.

Website: http://www.vandergraafgenerator.co.uk/

Van Der Graaf Generator - Godbluff - back