Een topper in zijn genre

 

Troy Redfern - ...The Fire Cosmic!
Troy Redfern – …The Fire Cosmic
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Red7 Records
Release: 2021
Tekst: Gerrit Schinkel

Bluesgitarist en singer-songwriter Troy Redfern wordt de Britse ‘King of Slide Guitar’ genoemd. Hij begint al op 12-jarige leeftijd met gitaar spelen en wordt muzikaal beïnvloed door de vroege bluespioniers en de rockiconen van de jaren ‘70 en ’80. Via blueslegendes Son House en Hound Dog Taylor ontdekt hij de slidegitaar.

Hij gaat toeren en deelt het podium met o.a. Dr. Feelgood en Robert Plant en krijgt langzamerhand een trouwe schare fans. De COVID-19 periode was voor Redfern ondanks alles een zeer productieve periode want hij brengt in 2020 maar liefst vijf albums uit. 

Deze maand verscheen er weer een nieuw album van Troy Redfern, ‘…The fire cosmic’. Het album is opgenomen in de legendarische Rockfield Studios in Wales en gemasterd in Abbey Road Studios. Redfern zegt dat hij voor Rockfield Studios heeft gekozen omdat hier veel van de muziek waar hij in zijn jeugd naar luisterde werd opgenomen (Queen, Black Sabbath, Mott the Hoople). Heilige grond voor een muzikant!

Na een onheilspellend intro knalt het powertrio er met Scorpio meteen keihard in. Met een spetterende gitaarsolo zweeft de geest van surfrocker Dick Dale boven dit nummer.

Waiting For Your Love is de eerste single van het album en ook in deze stomende boogie spat de power er van af. Ook in de explosieve bluesrocker One Way Ticket wordt de luisteraar getrakteerd op een ‘wall of sound’ met vlammend gitaarwerk en een ritmesectie die halverwege bijna op hol slaat.

In Love & War wordt het tempo iets teruggeschroefd maar met straf drumwerk en een indringende gitaarsolo blijft het vette bluesrock wat de klok slaat. In On Fire is er een gastrol voor Ron ‘Bumblefoot’ Thal en is het weer een gitaristische ‘aanslag’ achter een jagende ritmesectie.

Sterk slidewerk is er in de funky bluesrocker Lay That Love Down. Ghosts, de tweede single van het album, bevat duidelijke countryrock/Americana elementen. Het slidewerk van Redfern is weer sterk.

Prachtig slidewerk is daarna ook te horen in de akoestische ballad Saving Grace. Maar na dit rustpunt gaat de meedogenloze ritmesectie er in de zware bluesrocker Sanctify weer vol tegenaan en tovert Redfern met zijn rauwe zang er een vlammende gitaarsolo uit.

Het slotnummer Stone is een ballad die naarmate het nummer vordert zeer stevig wordt met een lekkere slide. Het outro van dit nummer is heel mooi met de ingetogen piano van Dave Marks.  

Conclusie:
Liefhebbers van hardrock en zeer stevige bluesrock zullen dit album ongetwijfeld koesteren. Een topper in zijn genre.  

Tracks:
01. Scorpio
02. Waiting For Your Love
03. One Way Ticket
04. Love & War
05. On Fire
06. Lay That Love Down
07. Ghosts
08. Saving Grace
09. Sanctify
10. Stone

Line-up:
Troy Redfern – zang, gitaren
Darby Todd – drums
Dave Marks – bas, piano, keys, percussie
Ron ‘Bumblefoot’ Thal – gitaren (track 5)

Website: Troy Redfern