Recensie: Trail West – Countless Isles And Endless Miles

 

Trail West - Countless Isles And Endless Miles

Trail West – Countless Isles And Endless Miles
Format: CD / Label: TW Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Verleden jaar bestond de band Trail West uit Glasgow tien jaar. Reden genoeg om dat eens uitvoerig te gaan vieren…niet dus! Ook hier gooide het Corona virus roet in het eten.

Om toch nog enigszins stil te staan bij het jubileum heeft de band nu een nieuw album uitgebracht. Een album waarop wederom wordt bewezen dat we hier met één van de betere folkrock bands van dit moment te maken hebben.

Alain Campbell (akoestische gitaar, whistles), Allan J. Nairn (elektrische gitaar, akoestische gitaar, banjo, bas), Andrew Findlater (drums,percussie), Ian Smith (accordeon, backing vocals), Jonathan Gillespie (keyboards, zang) en Seonaidh MacIntyre (whitsles, accordeon, bagpipes, zang) laten namelijk op een prima wijze de “classic” folkdance samengaan met de rock kant van de folk.

Oiy Aboy A geeft een goed beeld van het geluid van Trail West. De accordeon en de whistle gaan hier hand in hand met swingende folkrock, gekoppeld aan een Pogues-achtige energie.

Verrassend is de aanwezigheid van een cover van het Runrig nummer Air An Traigh. Een nummer met een sfeervolle fiddle en whistle en een Big Country-achtige drive.

2/4 Marches gaat meer de traditionele kant van de folk op compleet met bagpipes en wederom met een Pogues-achtige energie.

Ook in de ballads voelt de band zich thuis getuige het Bruce Hornsby-achtige The Galway Shawl, een traditional, die de intieme warme kant van de band laat horen. Another Scatter klinkt uitbundig en zeer feestelijk.

Het melancholische Countless Isles And Endless Miles sluit het album op waardige wijze af.

Trail West hoort absoluut thuis in de top van de folkrock!

Tracklist:
01. Oiy Aboy A
02. Air An Traigh
03. Day Of My Return
04. 2/4 Marches
05. Wait ‘Til I Tell Ucca…
06. The Galway Shawl
07. Another Scatter
08. Come Rain Or Come Shine
09. Mouse In The Ciiidsin
10. Tonight
11. An Tèid Thu A Mhàiri
12. Countless Isles And Endless Miles

Website: Trail West