Track Dogs – Fire On The Rails
Format: CD – LP – Digital / Label: Monde Green Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Tijdens de druilerige en donkere dagen van februari kan je best wel wat vrolijkheid gebruiken. En dan komt dit nieuwe, vierde, album van de band Track Dogs zeer goed van pas want als je hier niet vrolijk van wordt weet ik het ook niet meer!

Bij de band Track Dogs kan je gerust spreken van een wereldband want de band bestaat uit twee Ieren, een Amerikaan en een Brit en zij hebben het Spaanse Madrid als thuisbasis.

Ik heb het over Robbie K. Jones (banjo, vibrafoon, percussie, zang), Garrett Wall (zang, gitaar, ukelele, piano), Howard Brown (trompet, cajon, zang) en Dave Mooney (bas, mandoline, zang).

Je kan uit hun instrumentatrium al opmaken dat het hier niet om een doorsnee band gaat. Track Dogs mengt met het grootste gemak hun akoestische Americana met invloeden uit de Spaanse Flamenco, lome Latijns Amerikaanse ritmes en pop. Hun prima meerstemmige zang zorgt in de nummers voor de nodige meerwaarde.

In de opener Love & War hoor je een Spaans Flamenco ritme in een bluesy soort Americana nummer, dat al snel overgaat in een aan the Gypsy Kings herinnerende swingende vrolijkheid met een opgewekt krassende fiddle, een Mexicana trompet en warme strijkers, die gearrangeerd werden door Eli Bishop (bekend van zijn werk op de Grand Ole Opry). Van dit nummer word je absoluut vrolijk!
In I’ve Needed You vindt een mix plaats van bluegrass (de banjo!), opgewekte Americana en lome Latijns Amerikaanse klanken. Het sprankelende Better Off On Your Own heeft een swingend, tegen de calypso aanhangend, geluid met lichte reggae trekjes. Ook Dragonfly’s Castle klinkt behoorlijk tropisch met zijn sprankelende mandoline en trompet. On The Last Night is een typisch voorbeeld van een loom intiem Americana-popnummer dat zo maar eens een hit zou kunnen worden.
Dat geldt trouwens ook voor het warm klinkende Don’t Delay waarin wat bluegrass geluiden opduiken via de banjo. Het lome And The Piano Sings heeft een lui funky geluid waardoor je al gauw aan G. Love & Special Sauce of Arrested Development gaat denken. Abi’s Lullaby is een weldadige intieme ballad, zoals een slaapliedje hoort te zijn. Dit wordt gevolgd door When It Comes, dat een aanstekelijk Americana nummer is.
Het album wordt heel apart afgesloten door All Clapped Out. Zang met slechts handgeklap en gestamp als begeleiding. Americana Flamenco?

Ik ben heel blij geworden van dit nieuwe album van Track Dogs. Elke keer als ik het album opzet breekt de zon door!

Tracklist:
01. Love & War
02. I’ve Needed You
03. Better Off On Your Own
04. Dragonfly’s Castle
05. On The Last Night
06. Don’t Delay
07. And The Piano Sings
08. Abi’s Lullaby
09. When It Comes
10. All Clapped Out

Website: Track Dogs