Recensie: Tony Mitchell – Hot Endless Summer Nights

 

Tony Mitchell - Hot Endless Summer Nights

Tony Mitchell – Hot Endless Summer Nights
Format: CD / Label: AOR Heaven Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

AOR….wat is dat ook al weer? AOR (Adult Orientated Rock) is een stroming in de rockmuziek, die zich vooral bezighoudt met de hitparade vriendelijke variant van de hardrock met een vaak vrij bombastisch geluid, goed verzorgde zang en koortjes en vooral goed in het gehoor liggende nummers.

Met die stroming houdt het AOR Heaven Records label zich bezig en met zanger-gitarist Tony Mitchell hebben ze een goed voorbeeld van die stroming te pakken.

Tony Mitchell was de frontman van bands als Kiss Of The Gypsy en Dirty White Boyz en verleende zijn vokale hulp aan artiesten als Rick Wakeman, Jon Anderson en Ozzy Osbourne. Hij debuteerde solo met het album ‘Beggars Gold’ uit 2018.

Zijn nieuwste album, ‘Hot Endless Summer Nights’ is de opvolger van het ‘Church Of A Restless Soul’ album uit 2020 en hij wordt hierop bijgestaan door Miles Meakin (sologitaar), Nigel Bailey (bass), Eddie Anthony (drums), Daniel Sings (saxofoon) en The Rogues Gallery Rock Choir (backing vocals).

Tony’s nieuwe album klinkt behoorlijk gevarieerd. En daarin schuilt ook een beetje de valkuil van dit album doordat er ook aantal nummers opduikt met een behoorlijk gelikt en zelfs disco-achtig geluid.

Er wordt bij vlagen behoorlijk stevig gerockt. Zoals in de opener Hot Endless Summer Nights. Een stuwend melodieus rocknummer met een behoorlijk hoog symfo geluid waardoor je automatisch uitkomt bij het geluid van Classic Rock acts als Styx en Kansas. Tony’s stem is soepel en krachtig, de koortjes prima verzorgd en het gitaarwerk behoorlijk gierend.

Ook Can’t Fight It is een stevige pompende rocker waarin het Classic Rock geluid vermengd wordt met meer toegankelijkere invloeden van bijvoorbeeld Bon Jovi. Drowning In A Sea Of Paradise spuit krachtig uit de startblokken. Een melodieus maar tegelijkertijd ook hard pompend nummer.

Blame It On The Rock ‘n’ Roll is overduidelijk op het Queen geluid gebaseerd en dan vooral op We Will Rock You. Een nummer dat het in een arena goed zal doen maar dat een beetje te gemakkelijk en goedkoop klinkt.

Om het hitlijsten publiek tevreden te stellen staat er een aantal gelikte ballads op het album. Zo klinkt Strong Enough als de romantische ballad kant van Bon Jovi hetgeen ook geldt voor Caught In The Headlights. Leave The World Behind is een bombastisch rockend nummer met de Clarence Clemons-achtige saxofoon van Daniel Sings.

In Neon Sky en With You In A Heartbeat lijkt de rock van Tony een huwelijk aangegaan te zijn met de synthesizer disco van Giorgio Moroder. Het resultaat? Zeer bombastische, gepolijste, pompende en…dansbare “disco rock”. Turn Back Time doet zowel aan U2 als aan Bon Jovi denken terwijl ik ook David Bowie’s Heroes maar door mijn hoofd hoor spoken.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar de nummers waarin stevig gerockt wordt. Zoals de twee afsluitende nummers Faithless en Calling Mother Nature, beiden zwaar riffend en behoorlijk donker rockende nummers.

Het nieuwe album van Tony Mitchell zal door de liefhebbers van verzorgde rock enthousiast omarmd worden. De liefhebbers van stevige rock moeten het doen met een aantal prima stevige nummers.

Tracklist:
01. Hot Endless Summer Nights
02. Can’t Fight It
03. Blame It On The Rock ‘n’ Roll
04. Strong Enough
05. Drowning In A Sea Of Paradise
06. Caught In The Headlights
07. Neon Sky
08. Leave The World Behind
09. Turn Back Time
10. With You In A Heartbeat
11. Faithless
12. Calling Mother Nature

Website: https://www.aorheaven.com/