Recensie: Tony Martin – Thorns

 

Tony Martin – Thorns

Tony Martin – Thorns
Format: CD – Digital / Label: Dark Star Records
Release: 2022

Tekst: Bert Ruisch

Eerst had je Black Sabbath met icoon Ozzy Osbourne… Ozzy moest weg en daar kwam de bijna net zo iconische Ronnie James Dio…

Die hield het na een paar platen en tours gezien en opeens kwam Tony Iommi met een, tot op dat moment, zo goed als compleet onbekende zanger, ook afkomstig uit Birmingham, die luisterde naar de naam Tony Martin. (echte naam Anthony Harford), die uiteindelijk twee periodes bij Black Sabbath meedeed en zong op 5 albums.

Je moest flink zoeken in die tijd om meer te weten te komen van Tony Martin, maar hij bleek begonnen te zijn als gitarist, voordat hij zanger werd en in een scala aan tamelijk obscure bands te hebben gewerkt.

Het schijnt zelfs dat hij bezig was om een project te gaan doen met Adriaan Vandenberg, maar dat daar de stekker uit werd getrokken door een aanbod aan Vandenberg om te komen spelen in Whitesnake.

De eerste soloplaat van Martin, ‘Back Where I Belong’, verscheen in 1992 nadat z’n eerste periode bij Sabbath erop zat. De plaat deed hoegenaamd niks, ondanks een sterrenbezetting. Ook z’n tweede soloplaat ‘Scream’, die uitkwam in 2005, deed weinig.

Nu is er ‘Thorns’ en het lijkt erop dat dit de plaat wordt die zorgt dat hij bij een iets groter publiek bekendheid krijgt, naast z’n fans uit de Black Sabbath periode, vooral in Amerika.

Is ‘Thorns’ nieuw of vernieuwend? Verrassend? Nee, dat is de plaat zeker niet. Het ligt voor de hand dat z’n tijd bij Sabbath z’n sporen heeft achtergelaten en dat is zeker geen slechte zaak. Ook zijn er duidelijke invloeden van bands als Sons of Apollo en The Dead Daisies en ook van een band als Iron Maiden kun je invloeden horen.

Tony is nog steeds heel goed bij stem, al probeert hij voor mij iets teveel op Dio te lijken.

Afgezien daarvan is ‘Thorns’ een goeie plaat in de beste Hard Rock en Heavy Metal traditie, die het naar mijn inschatting vooral goed zal doen in Amerika.

Tracks:
01: As The World Burns
02: Black Widow Angel
03: Book Of Shadows
04: Crying Wolf
05: Damned By You
06: No Shame At All
07: No Where To Fly
08: Passion Killer
09: Run Like The Devil
10: This Is Your Damnation
11: Thorns

Band:
Tony Martin – zang, gitaar, bas, viool
Scott McClellan – gitaar
Joe Harford – gitaar
Dario Mollo – gitaar
Magnus Rosen – bas
Greg Smith – bas
Bruno Sa – keyboards
Danny Needham – drums
Pamela Moore – vocals op Thorns

Website: https://www.tonymartinmusic.com/