Recensie: Tommy Castro Presents A Bluesman Came To Town (A Blues Odyssey)

 

Tommy Castro presents A Bluesman Came To Town – A Blues Odysse

Tommy Castro Presents A Bluesman Came To Town (A Blues Odyssey)
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Alligator Records
Release: 2021

Tekst: Tom Wouters

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Een zeldzaam geloofwaardig en fraai bluesalbum

Gitarist/zanger Tommy Castro is al sinds 1992 een vaste waarde in de Amerikaanse bluesscene. Castro is een veelzijdige gitarist die als zijn inspiratiebronnen de zestiger en zeventiger jarengrootheden Elvin Bishop, Taj Mahal en Michael Bloomfield noemt. Sinds 1992 toert Castro met zijn Tommy Castro Band door de States en sinds 1994 heeft hij inmiddels 16 albums het licht doen zien, waarvan de laatste zeven op het Alligator label.

Daarop verscheen nu ook het thema album ‘Tommy Castro Presents A Bluesman Came To Town (A Blues Odyssey)’. Samen met producer Tom Hambridge schreef  Castro13 songs met een klassiek bluesverhaal als uitgangspunt. Het verhaal gaat over een jonge man die op de boerderij van zijn familie werkt, maar op een avond in de kroeg werd gegrepen door de blues (A Bluesman Came To Town), hij leert zichzelf gitaarspelen en “hits the road for fame and fortune” (hoewel zijn moeder hem dat vergeefs afraadt in de schitterende gospel Child Don’t Go). In de volgende songs wordt het leven on the road beschreven en komt de jonge man er uiteindelijk achter dat wat hij achterliet, dat is waar hij on the road naar heeft gezocht.

Een mooi verhaal dat dertien uitstekende songs heeft opgeleverd die door Castro en zijn band The Painkillers (sinds 2012), bestaande uit Randy McDonald op bas, Bowen Brown op drums en Michael Emerson op keyboards, uitstekend worden vertolkt. Life on the road wordt door Castro pakkend en op een veelzijdige manier beschreven. Niet verwonderlijk natuurlijk omdat zoals Castro het zegt: “I’ve seen first hand what it’s like out there on the road.”

Mede daardoor is ‘A Bluesman Came To Town’ een zeldzaam geloofwaardig en fraai bluesalbum geworden met de soulblues van You To Hold On To, met de blazers funk van Hustle, de bluesrock van I Got Burned en de slowblues van Blues Prisoner.

Herkenbare stories van life on the road. Castro schrikt ook niet voor terug om een Chuck Berry-versie van zijn song I Caught A Break te spelen, gevolgd door de powerbluesrock van Women, Drugs And Alcohol (kon niet uitblijven natuurlijk!).

Ook Draw The Line vertelt beeldend van het leven on the road en de consumptie van stimulerende middelen, die daar onverbrekelijk mee schijnt te zijn. In de laatste nummers wordt het voor de hoofdrolspeler van het bluesverhaal tijd om terug te keren naar huis in I Wanna Go Back Home dat een prachtige Jersey Sound-uitvoering krijgt, en in Bring It On Back in een Southern Rockjasje.

Nogmaals, ‘A Bluesman Came To Town’ is een zeldzaam geloofwaardig bluesalbum geworden. Geloofwaardig omdat Tommy Castro en zijn band de blues in al zijn facetten laten horen zonder enige vorm van effectbejag, nergens horen we muzikale krachtpatserij of een vercommercialiseerde sound.

‘A Bluesman Came To Town’ is een prachtplaat gemaakt door een muzikant die “the real thing” is.

Website: https://www.tommycastro.com/

Tommy Castro - Tommy Castro Presents A Bluesman Came To Town - back