Recensie: Tomislav Goluban – Express Connection

 

Tomislav Goluban - Express Connection

Tomislav Goluban – Express Connection
Format: CD – Digital / Label: Blue Heart Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Het alweer twaalfde album van zanger en vooral harmonica speler Tomislav Goluban bewijst wederom dat hij tot de top van de bluesharmonica spelers behoort. Ook op zijn nieuwe album laat hij zijn harmonica krachtig scheuren en huilen en laat hij ook de intieme kant van zijn instrument horen.

Het album werd in de befaamde Ardent Studios in Memphis, Tennessee opgenomen met David Green (drums), Bill Ruffino (bas), Rick Steff (keyboards), Mark Johnson (gitaar), Jeff Jensen (gitaar), Kirk Smothers (saxofoon), Mark Franklin (trompet) en Kelly Zirbes (zang).

Geopend wordt met het instrumentale Express Connection. Een energiek pompend nummer, kort maar krachtig, met de scheurende harmonica van Tomislav in de hoofdrol.

Dan volgt de luie shuffle Used To Be Someone waar een Paul Butterfield Blues Band-achtige groove in zit. De zang van Tomislav zal niet iedereen bevallen aangezien hij een nogal geknepen stemgeluid heeft. Zangeres Kelly Zirbes staat hem hier bij met haar zwoele stemgeluid.

In het luchtig huppelende Babe On The Run hangt een J.J. Cale-achtige loomheid.

Dan volgt de verrassing van het album. Een cover van Velvet Underground’s Pale Blue Eyes. In de handen van Tomislav verandert dit nummer in een weemoedig, haast country-achtig, nummer dat zelfs Dire Straits trekjes vertoont.

Kelly Zirbes neemt de zang voor haar rekening in het soulvol pompende Shoestring Blues waar Tomislav schroeiende harmonica injecties aan toevoegt. Seeds In The Bag klinkt lekker hoekig en funky, gevolgd door het opgewekt swingende Bit Me Like A Snake met zijn lichte “Midnight Special” trekjes.

Na de gruizige rocker No Future In Your Past sluit Tomislav het album af met het gemoedelijk en instrumentale Beast Walk waarin zijn warme harmonica, het soulorgel van Rick Steff en een intieme slidegitaar een voorname rol spelen.

Ook album nummer twaalf van Tomislav Goluban levert weer de van hem vertrouwde hoge blueskwaliteit!

Tracklist:
01. Express Connection
02. Used To Be Someone
03. Babe On The Run
04. Pale Blue Eyes
05. Shoestring Blues
06. Extra Boom
07. Seeds In The Bag
08. Bit Me Like A Snake
09. No Future In Your Past
10. Beast Walk

Website: Tomislav Goluban