Recensie: Tinsley Ellis – Devil May Care

 

Devil May Care by Tinsley Ellis

Tinsley Ellis – Devil May Care
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Alligator Records
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Tinsley gaat de strijd aan met de duivel…en overwint

Tinsley Ellis, gitarist,zanger,songwriter behoeft geen introductie meer na een loopbaan die inmiddels vier decennia beslaat. In januari 2022 brengt hij ons zijn nieuwe album getiteld ‘Devil May Care’….kerst viel vroeg hier in huis want dit prachtige album ligt al even  op mijn digitale draaitafel en waar de kerstdecoratie alweer ingepakt is, blijft Ellis voor de juiste sfeer zorgen.

Slechts weken was hij onderweg op een uitgebreide tour ter promotie van zijn vorige album toen….nou ja….het C woord zeg maar.

In plaats van te neergeslagen te beginnen aan de terugreis van Reno naar Atlanta besloot hij om dan maar direct aan de opvolger van ‘Icecream In Hell’ te beginnen.

Vastbesloten om de gedwongen vrije tijd te besteden aan het schrijven van nieuw materiaal en zijn vaardigheden als songwriter te verfijnen kwam hij tot niet minder dan 200 nieuwe nummers in de 18 maanden die er op volgden. De ongekende productiviteit en inspiratie was een gevolg van de vrijheid en tijd om van alles uit te proberen.

Ellis zette al zijn gitaren en versterkers op de studiovloer en speelde met verschillende combinaties daartussen. Als een kind in een snoepwinkel werd hij getroffen door inspiratie en het resultaat van deze set-up, alsmede het beluisteren van oude favoriete platen is een zeer fijn album waar weer diverse pareltjes op te vinden zijn.

Het album is geproduceerd door Kevin McKendree en Ellis zelf, de opnames zelf vonden plaats in The Rock House ,Franklin,Tennessee. Het mixen van de plaat werd door dezelfde McKendree voor zijn rekening genomen, waar Jim Demain tekende voor het masteren in de Yes Master Studio in Nashville ,Tennessee.

Het is een plaat die bol staat van elementen die we kennen van Ellis en toch fris en nieuw klinken, soms volledig losgaan en soms ingetogen maar altijd in balans.

One Less Reason vormt samen met Right Down The Drain een opening waarin stuwende ritmes een uitstekende voedingsbodem bieden waarop Ellis zijn heerlijke solo‘s kan loslaten, met Just Like Rain wordt er wat gas teruggenomen maar smaakvol en zeer prettig.

Zo ontwikkeld zich verder een plaat die van Beat The Devil  tot Slow Train To Hell gekenmerkt wordt door de afwezigheid van mindere nummers, genoeg variatie maar allemaal voorzien van het plezier in het spelen. Zijn imposante ervaring gecombineerd met het gitaarspel waarmee hij zichzelf tot de absolute top mag rekenen zijn ook op dit album weer een winnende combinatie.

Met een inmiddels weer volle agenda voor wat betreft shows in Amerika is het wachten of en wanneer hij de oversteek naar Europa maakt maar laten we hopen dat het ervan komt.

Het album is opgedragen aan zijn overleden zoon, een prachtig eerbetoon.

William Tinsley Ellis III (November 12, 1990 – January 17, 2021)

Tracks:
01. One Less Reason
02. Right Down The Drain
03. Just Like Rain
04. Beat The Devil
05. Don’t Bury Our Love
06. Juju
07. Step Up
08. One Last Ride
09. 28 Days
10. Slow Train To Hell

All songs by Tinsley Ellis, Heartfixer Music, BMI

Tinsley Ellis, Guitar and Vocals
Kevin McKendree, Organ and Piano
Steve Mackey, Bass
Lynn Williams, Drums and Percussion

With Jim Hoke, Sax and Andrew Carney, Trumpet on Just Like Rain, Beat The Devil and Step Up

Website: http://www.tinsleyellis.com/index.html

Tinsley_Ellis_Home
Photo Credit: Elaine Thomas Campbell