Thorbjørn Risager & The Black Tornado  – Come On In
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Ruf Records
Release: 2020

Tekst: André Wittebroek

Thorbjørn Risager & The Black Tornado is geen onbekende in de muziekwereld. In het verleden is er een interview (2017) geweest en zijn diverse cd’s van hen besproken in Blues Magazine. De laatste jaren is de band bezig aan een opmars met veel tours buiten hun thuisland Denemarken. Vorige maand stonden ze nog met veel succes op het Flirtin’ The Blues Festival in Flint Amersfoort. (zie recensie Blues Magazine). Nu komen ze met hun nieuwe cd ‘Come On In’ als opvolger van ‘Change My Game‘ uit 2017.

De cd bestaat uit tien songs en duurt 42 minuten. Alle song zijn door Thorbjørn geschreven behalve Never Givin’ In die samen met gitarist Peter Skjerning is geschreven. De blazers arrangementen zijn van Kasper Wagner en Peter W Kehl.

De cd verschilt behoorlijk van hun vorige cd’s. Er zit meer melancholie en rust in de nummers. Veel akoestisch gitaarwerk maar de basis is er nog steeds. De heerlijke groove, mooie arrangementen en de kenmerkende markante diepe soulvolle stem van Thorbjørn. De mix van blues, funk, rock, rock ‘n’ roll is wel gebleven, maar de blues staat meer op de voorgrond.

De cd opent met Come On IN en de tekst gaat over een muziekclub in Kopenhagen waar iedereen welkom was en waar veel vriendschappen zijn ontstaan. Zo moet het eigenlijk overal zijn, is de boodschap van de song. Het begint met een lekker strak ritme door de drums waarna de stem invalt, toetsen zorgen voor een mooie sfeer en een diepe sax en puntig gitaarspel maken het af. Mooie opener.
Met akoestisch gitaar en handgeklap intro en zang begint Last Train waarna het steviger wordt met mooi gitaarspel van Joachim Svensmark. Nobody But The Moon  heeft een salsa/rumba begin met een groovende bas van Soren Bojgaard. Het gaat over vluchtelingen die de Middellandese Zee over steken en vaak verdrinken. Wie hoort hun gehuil en geschreeuw om hulp? Niemand, alleen de maan… Weer een akoestisch begin en een zeer diepe zang en schitterende lange gitaarklanken in de ballade Two Lovers. Mooie koorzang.
Never Givin’In begint net vrolijk akoestische ritmes en is een echte old-school blues. Nooit opgeven, ook al zijn er vaak twijfels in het leven, schouders eronder, je moet doorgaan is het devies. Een prachtige Mississippi-deltablues is Sin City, krachtig ritme en Thorbjørn ’s stem komt hier helemaal tot zijn recht. Vrolijke rock ‘n’ roll met blazerssectie en puntig gitaar komt aan bod in Over The Hill. Pure swing .
De  fantastische ballade On And On is een muzikaal juweel. Hier komt de geweldige kwaliteit van de opnames tot uiting. De rocker Love So Fine is strak , ZZ Top-achtige ritmes en staat als een huis. De cd besluit met I’ll Be Gone een prachtige, rustige deltablues met akoestisch-  en slidegitaar en zang.  

Conclusie:
‘Come On In’ is een fantastische cd geworden. De band heeft voor een iets andere richting gekozen, meer akoestisch gitaar en blues. De groove en mix van stijlen is er nog steeds, maar de blues staat op de voorgrond. Hoe vaker je luistert hoe mooier het wordt. De geluidskwaliteit is fantastisch. Top cd!

Tracks:
01: Come On In
02:Last Train
03:Nobody But The Moon
04:Two Lovers
05:Never Givin’In
06:Sin City
07:Over The Hill
08:On And On
09:Love So Fine
10:I’ll Be Gone

Line-up:
Thorbjorn Risager: vocals, guitar
Emil Balsgaard: piano, orgel,Wurzlitzer, synthesizer
Joachim Svensmark: guitar,synthesizer, backing vocals
Kasper Wagner: alto sax, tenor sax, bariton sax
Hans Nybo: tenor sax
Peter W Kehl: trumpet, flugelhorn, trombone, sousaphone
Soren Bojgaard: bass, moog bass, synthesizer
Martin Seidelin: drums, percussion

Website: Thorbjørn Risager & The Black Tornado