The Wild Roots – Wild Roots Sessions Volume 1
Format: CD / Label: Wild Roots Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Om hun 16-jarige samenwerking te vieren hebben Victor Wainwright(zang,piano, orgel) en Stephen Dees (zang, gitaar, bas, percussie) onder de naam the Wild Roots een nieuw album uitgebracht, dat de opvolger is van het ‘Boom Town’ album uit 2015.

Ter gelegenheid van dit heugelijke feit hebben zij een compleet bataljon gastzangers aan laten rukken: Patricia Ann Dees, Billy Livesay, John Oates, Nick Black, Beth McKee, Robert “Top” Thomas, Charlie “Mr. Casual” DeChant, Mark Hodgsonb, Anthony “Packrat” Thompson en Chris Merrell.

Naast hun vaste begeleiders Patrica Ann Dees (zang, saxofoon, en bas), Billy Dean (drums), Charlie DeChant (saxofoon), Greg Gump (gitaar), Stephen Kampa (harmonica) , Ray Guiser (saxofoon), Nick Black (gitaar, zang) en Alberto Cruz (drums) was er ook nog ruimte voor de nodige gast musici zoals Michael Shrieve, Bryan Bassett, Lucky Peterson, Pat Harrington, Todd Sharp, David Kent en Eddie Zynne.

Dit bonte gezelschap heeft een uitstekend album opgenomen dat vol staat met rhythm & blues, soul en gospel.

Geopend wordt met een cover van het Eddie Floyd/Steve Cropper nummer 634-5789 met sensuele zang van Patrica Ann Dees en Victor Wainwright in een heerlijke luie versie.

De verleidelijke zang van Patrica Ann Dees is ook te horen in het lome en hoekige Something In The Water met een gospelachtig geluid en in Move Along Part 1, waarin een haast swampy funky gevoel hangt. John Oates is te horen in het zeer intieme en soulvolle Our Last Goodbye.

Net als je dacht dat de Kerstman voorgoed verdwenen was, is hij weer terug in de cover van Leiber & Stoller’s Santa Claus Is Back In Town. Een loom bluesy nummer met lui pompend pianospel.
Memphis Queen klinkt lekker opgewekt en gemoedelijk met de warme rhythm & blues stem van Nick Black. Cradled In The Bosom Of Jerusalem klinkt als een mix van een gospel met een “work song” met bijpassende doorleefde zang van Beth McKee.

Ook is er countryblues te horen in het schrijnende, traag bonkende King Snake Crawl Revisited. De weelderige soulblues in In A Sad Room vertoont lichte “I Can’t Go For That” (Hall & Oates)  trekjes en het aflsuitende I’m Yours is een zeer intense pianoblues van een uitstekende “Guilty” kwaliteit.

Dit album viert niet alleen de samenwerking van the Wild Roots maar heeft ook nog eens een uitstekend album opgeleverd!

01. 634-5789 (feat. Victor Wainwright & Patricia Ann Dees)
02. Something in the Water 2020 (feat. Billy Livesay)
03. Move Along Part 1 (feat. Patricia Ann Dees)
04. Our Last Goodbye (feat. John Oates)
05. Santa Claus is Back in Town (feat. Victor Wainwright)
06. Easy Chair (feat. Patricia Ann Dees)
07. Memphis Queen (feat. Nick Black)
08. Square (feat. Stephen Dees)
09. Cradled in the Bosom of Jerusalem (feat. Victor Wainwright & Beth McKee)
10. King Snake Crawl Revisited (feat. Robert “Top” Thomas)
11. Move Along Part 2 (feat. Charlie “Mr. Casual” DeChant)
12. Misty Morning in New Orleans (feat. Mark Hodgson)
13. Where I Am (feat. Anthony “Packrat” Thompson)
14. In a Sad Room (feat. Chris Merrell)
15. Bend in the Road (feat. Patricia Ann Dees)
16. I’m Yours (feat. Victor Wainwright & Charlie DeChant)

Website: Wild Roots Records