The Wild Feathers – Medium Rarities
Format: CD / Label: Whoa Dude Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse band the Wild Feathers uit Nashville, Tennessee, is in eigen land behoorlijk populair en staat regelmatig in de Billboard Charts  met hun mix van countryrock, Southern Rock en Americana. In ons land geldt de band echter als een band, die alleen bij de die-hard Americana fans bekend is.

De band bestaat uit Ricky Young (zang, gitaar), Joel King (bas, zang(), Taylor Burns (zang, gitaar), Ben Dumas (drums) en Brett Moore (gitaar, keyboards, zang).

Doordat ook deze band door het hele Corona gedoe een verplichte pauze moest houden hadden de bandleden alle tijd om eens in hun archief te gaan spitten.

Het resultaat van dit spitten is dit ‘Medium Rarities’ album, dat gevuld is met onuitgebrachte b-kantjes, demos en cover.

En het is een heerlijk album geworden!

Er staat een drietal covers op het album. Allereerst een cover van het Jayhawks nummer Blue, dat in een vrijwel identieke versie te horen is en dus hoor je een fraaie warme countryrockballad met uitstekende meerstemmige zang. Die meerstemmige zang is trouwens een handelsmerk van de band, dat veelvuldig op dit album opduikt.

De Crosby Stills Nash & Young klassieker Almost Cut My Hair wordt vol enthousiasme gebracht op een smartelijke wijze met bijbehorend vurig snijdend gitaarwerk. Verrassend is de cover van het Bread nummer Guitar Man, dat liefdevol wordt gecoverd.

In Heartbreak rockt de band er onstuimig op los op een Tom Petty achtige wijze. Ook To Be Gone is een pompende rocker met een poppie geluid en heerlijke koortjes.

De ballads zijn goed vertegenwoordigd op dit album. Marie is een zacht deinend nummer met lichte Eagles trekjes en Fire is een breekbare Americana song, die in een warm keyboardbad gedompeld is. De intieme pianoballad Goodnight doet in de verte aan Across The Universe van the Beatles denken. Lose Yourself is voorzien van een voorzichtig psychedelisch geluid en messcherp Neil Young-achtig gitaarspel.

The Wild Feathers nemen luchtig afscheid met de “we nemen er nog eentje” meelaller After The Bottle’s Gone.

Het feit dat dit album is gevuld met opnames uit het archief doet niets af aan het feit dat we hier te maken hebben met een prima Americana album.

Tracklist:
01. Blue
02. Heartbreak
03. Marie
04. Almost Cut My Hair
05. Fire
06. Goodnight
07. My Truth
08. To Be Gone
09. Lose Yourself
10. Guitar Man
11. After The Bottle’s Gone

Website: The Wild Feathers