Recensie: The War On Drugs – I Don’t Live Here Anymore

 

The War On Drugs – I Don’t Live Here Anymore

The War On Drugs – I Don’t Live Here Anymore
Format: CD – LP – Digital / Label: Atlantic
Releasedatum: 2021

Tekst: Paul Op den Kamp

Een bekende situatie in de muziek is het volgende: band breekt door en moet daarna zichzelf overtreffen dan wel vernieuwen. Een horde die soms wat moeilijk blijkt. In het geval van The War On Drugs is de volgorde als volgt. De plaat ‘Lost In The Dream’ bracht het succes. Dit momentum wisten ze vast te houden met opvolger ‘A Deeper Understanding’.

De grote stap voorwaarts blijft nu op hun nieuwe album verrassend uit. Niet dat ze nu plots kwalitatief slechte muziek maken maar lichte verveling licht op de loer.  

Zanger Adam Granduciel klinkt nog steeds als een symbiose van Bob Dylan en Bruce Springsteen, het kauwende venijn van de een naast de energie van de ander. Ook niet veranderd is de opbouw van de verschillende liedjes, voortstuwende gitaarlijnen aangejaagd door er achter hollende synthesizerklanken. Alsof U2 na 1985 verder was gegaan met een toetsenist.

Ten opzichte van de vorige albums gebeurt er niets nieuws. En daar ligt op een gegeven moment de verveling op de loer. Individueel zijn de liedjes mooi en meeslepend maar de samenhang die vorige albums tot grote hoogte wist te brengen ontbreekt nu.

Ergens halverwege het album treedt de verzadiging op. Alles is al gehoord en nergens meegesleept. Redelijk anoniem komen de verschillende nummers voorbij, onderling inwisselbaar in hun muzikale opbouw en verloop. De verrassing van eerder werk is er duidelijk vanaf.    

De band is live te zien in Nederland op 22 april 2022. Ze spelen dan in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Natuurlijk afhankelijk in hoeverre we tegen die tijd de pandemie achter ons hebben kunnen laten!  

Tracklist:
01. Living Proof
02. Harmonia’s Dream
03. Change
04. I Don’t Wanna Wait
05. Vicitim
06. I Don’t Live Here Anymore
07. Old Skin
08. Wasted
09. Rings Around My Father’s Eyes
10. Occasional Rain

Website: https://www.thewarondrugs.net/