The Snarlin’ Yarns –  Break Your Heart
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Dial Back Sound – Sonic Rendezvous
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Eigenzinnigheid is meestal een eigenschap, die het (bij mij) goed doet in de muziek. En the Snarlin’ Yarns mogen met zekerheid eigenzinnig genoemd worden. De basis van hun geluid is bepaald door een mix van country, folk en bluegrass. Maar deze band uit Ogden, Utah, doet niet mee aan het gepolijste geluid dat de meeste bands en artiesten in deze stijl hebben. Nee, hun geluid is lekker rauw en ongepollijst en vol met emotie. Hun losse aanpak doet af en toe aan het geluid van the Band maar ook aan the Pogues denken.

En dan hebben ze dichter Abraham Smith nog in de gelederen! Hij voorziet elk nummer van een gesproken woord “gedicht” en doet dat op een wijze die klinkt als een mix van Johnny The Selfkicker en het “bijzondere kind” van de rockmuziek David Thomas (Pere Ubu).

Op dit debuutalbum, dat geproduceerd werd door Nronson Tew (o.a. bekend van zijn werk met the Seratones en Jimbo Mathus), bestaat de band verder uit Mara Brown (zang, fiddle), William Pollett (gitaar) en Jason Barrett-Fox (gitaar, banjo). Als je goed opgelet hebt zie je dat er geen elektrische gitaar of drumstel op dit album te vinden is.

Geopend wordt met de vrolijk swingende mix van bluegrass en country in If I Go met de krassende fiddle en krachtige zang van Mara en de gemoedelijk tokkelende banjo van Jason. Het refrein nodigt uit tot uitbundig meebrullen en Abraham laat zijn eerste gesproken woord improvisatie op ons los.
Rest Stop is een loom en melancholiek deinende ballad met gebroken, doorleefde zang. De priemende fiddle staat centraal in het hortend huppelende Don’t Go Fishin’ dat door Mara krachtig gezongen wordt. In DWI zit een ontspannen bluesshuffle geluid. Abraham is hier te horen met wanhopige onvaste zang.
Dan is het tijd voor wat appelmoes in het zwierige Applesauce. Een nummer waarin een Bob Dylan geluid zit, ten tijde van zijn samenwerking met violiste Scarlet Rivera. Dat geluid duikt ook op in Butcher Girl waarin Abraham plotsklaps klinkt als Johnny Cash, die een gedicht voordraagt.
Star Valley Skies is een broeierig stuwend nummer met lichte bluestrekjes en rauwe grommende zang. Het album wordt afgesloten met het intieme en breekbare Tide So Low.

Dit debuut van the Snarlin’ Yarns is zeer zeker aan te raden voor fans van het pure ongepolijste Americana geluid en wellicht ook voor fans van poëzie.

Tracklist:
01. If I Go
02. Rest Stop
03. Pharmacy Girl
04. Wyoming State Of Mind
05. Don’t Go Fishin’
06. DWI
07. Applesauce
08. Star Valley Skies
09. Butcher Girl
10. Tide So Low

Website: The Snarlin’ Yarns