Recensie: The Rubinoos – The CBS Tapes

 

The Rubinoos - The CBS Tapes

The Rubinoos – The CBS Tapes
Format: CD – vinyl LP – Digital / Label: Yep Roc Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Wie herinnert zich the Rubinoos nog? Ik vermoed dat dat slechts een klein, zeer select groepje powerpop liefhebbers zal zijn.

The Rubinoos komen uit Berkeley, USA, en de band werd in 1973 opgerich door Tommy Dunbar (gitaar, broer van Robbie Dunbar van de band Earth Quake) en zanger-gitarist Jon Rubin. Samen met bassist Royse Ader en drummer Donn Spindt maakte de band in 1976 opnames in de CBS Studios in San Francisco.

Niet veel later zou de band getekend worden door het inmiddels legendarische Beserkley label, thuisbasis voor artiesten als Jonathan Richman & the Modern Lovers, Greg Kihn en Earth Quake.
Het geluid van the Rubinoos werd op hun Beserkley albums gekenmerkt door een flink door de Britse 60’s beatinvasie beïnvloed geluid en de band scoorde een hitje met de Tommy James cover I Think We’re Alone Now.

Na twee albums op Beserkley raakte de band in de vergetelheid. Er bleven echter albums van de band verschijnen, waaronder het mini-album ‘Party Of Two’ met producer Todd Rundgren. In 2018 tekende de band bij het Yep Roc label waar het door Chuck Prophet geproduceerde album ‘From Home’ verscheen.

Op ‘The CBS Tapes’ klinkt de band een stuk minder gepolijst dan op hun officiële releases. En het 60’s geluid is volop aanwezig. Zo is All Excited een pompend powerpop nummer met een frisse aanstekelijke melodie en prima meerstemmige zang. Na een “Eins zwei drei vier” intro volgt een rauwe enthousiaste cover van het Archies nummer Sugar Sugar.

Er staan flink wat covers op het album. She Loves You en I Want To Hold Your Hand zijn Beatles covers, die enthousiast worden uitgevoerd. In de Ventures cover Walk Don’t Run laten de Rubinoos horen dat zij ook het surf materiaal aan kunnen.

Heel verrassend is om te ontdekken dat de Rubinoos ook prima konden funken. Luister maar eens naar hun groovende cover van Cissy Strut van the Meters. Ronduit hilarisch is de Jonathan Richman cover Government Center.

I Want Her So Bad is een onstuimig, punkrockend nummer met duidelijke Jonathan Richman trekjes en Nooshna Kavolta is een wilde, Russisch (?) talige rocker.

Persoonlijk vind ik het ongepolijste powerpop geluid op deze CBS tapes een stuk lekkerder dan het wat meer gepolijste geluid van de Beserkley albums van the Rubinoos.

Daarom is dit album een zeer welkome aanvulling op de (mogelijke) Rubinoos collectie.

Tracklist:
01. All Exited
02. Sugar Sugar
03. Memphis Soul Stew/Pepsi Generation
04. I Want Her So Bad
05. Nooshna Kavolta
06. She Loves You
07. Walk Don’t Run
08. Heartbeat It’s A Lovebeat
09. I Want To Hold Your Hand
10. Cissy Strut
11. Government Center

Website: The Rubinoos