The Rolling Stones – Unzipped
Format: Boek / Xander Uitgevers
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

UNZIPPED – THE ROLLING STONES

 Op donderdag 19 november 2020 was de officiële online opening van The Rolling Stones – Unzipped in het Groninger Museum. Van 20 november 2020 t/m 28 februari 2021 kunnen Stonesfans zich vergapen aan een indrukwekkende tentoonstelling over deze wereldberoemde rockband. Door de COVID-19 pandemie is het helaas niet mogelijk om ‘gewoon’ langs te gaan, maar moeten tickets worden gereserveerd en zullen veel fans geduld moeten hebben.

Maar om de fans toch al een beetje in de sfeer te brengen en een indruk te geven wat er allemaal op de tentoonstelling in Groningen is te zien, is er een prachtig boek verschenen. ‘The Rolling Stones/ Unzipped’, een rijk geïllustreerd zgn. koffietafelboek van bijna 300 bladzijden.

Het boek geeft een rijkgeschakeerd thematisch overzicht van het turbulente en creatieve leven van The Rolling Stones dat al meer dan een halve eeuw duurt. Hun beginperiode, hun zeer bescheiden onderkomen in Edith Grove. De ontdekking van de blues. De Stones in de opnamestudio. Mick Jagger en Keith Richards vertellen over het schrijven van hun songs.
Een schitterend hoofdstuk met prachtige foto’s over de instrumentengalerij. De vele gitaren van Keith Richards, de mondharmonica’s van Mick Jagger en de drumtoestellen van Charlie Watts.
The Rolling Stones als stijliconen met quotes van Tommy Hilfiger, Mr. Fish, Truman Capote en Ossie Clark. Heel veel prachtige foto’s van de kleding van The Stones door de jaren heen. Het nonchalante van Richards en Wood, het strakke en onberispelijke van gentleman Watts en het uitdagende en extravagante van Jagger.
Martin Scorsese en Jean-Luc Godard en de films van The Rolling Stones. Uiteraard wordt stilgestaan bij het ontwerp van het beroemde logo, de tong en het ontwerpen van de concertposters door John Pasche. Het ontstaan van de platenhoezen van o.a. ‘Sticky Fingers’, ‘Exile On Main St’, ‘Goats Head Soup’ en ‘Love You Live’ en de rol hierbij van o.a. Andy Warhol. Ruim aandacht is er verder voor de aankleding etc. van de podia tijdens hun wereldtournees.

Een trotse directeur van het Groninger Museum Andreas Blüm zegt in zijn voorwoord dat The Rolling Stones na hun Bridges to Babylon concert op 2 juni 1999 in het Stadspark Groningen weer terug zijn in het Noorden van Nederland en dankt velen die geholpen hebben bij de totstandkoming van het boek.

Als rechtgesnaarde en al jarenlange Stonesfan heb ik dit boek uiteraard aangeschaft. En ik kan iedereen dit met mooie verhalen en heel veel prachtige foto’s versierde boek van harte aanbevelen.

Nu nog even kijken of ik kaartjes voor het Groninger Museum kan bemachtigen.