Recensie: The Reverend Shawn Amos – The Cause Of It All

 

The Reverend Shawn Amos - The Cause Of It All

The Reverend Shawn Amos – The Cause Of It All
Format: CD – Digital / Label: Put Together – Continental Record Services
Release: 2021

Tekst: Bert van Kessel

Op dit nieuwe album, inmiddels al weer het achtste voor Shawn Amos, preekt de eerwaarde voor zijn gemeente en schenkt hen hoop door zijn woorden, maar vooral door zijn muziek, een verbluffende verzameling van recht toe recht aan uitvoeringen van  blues klassiekers die aankomen als een serie mokerslagen.

Hij brengt zijn interpretaties van nummers van onder anderen Muddy Waters, Willie Dixon en John Lee Hooker op een buitengewoon begeesterde wijze.  Hij nam de tien tracks van dit duo-album op live in de studio samen met zijn vertrouwde gitarist, Chris ‘Doctor’ Roberts.

Ze zijn er zonder franje opgeknald, tot op het bot uitgekleed met ongekend gepassioneerde en meeslepende vocalen van de eerwaarde; ter ondersteuning van deze gedreven stem heeft hij gekozen voor  welhaast maniakaal harmonicaspel, dat doet denken aan Lester Butler, wiens Going To The Church als neoklassieker een welverdiend plaatsje heeft gevonden tussen al deze gouden klassieke pracht.

Op de eerste helft van de plaat stort The Doctor voortdurend ruige riffs over ons heen op een messcherpe elektrische gitaar. Deze uitvoeringen zijn door de eerwaarde doelbewust doorspekt met de kracht en het vertrouwen die zowel bluesartiesten als luisteraars al eeuwenlang in staat stellen hun ellende het hoofd  te bieden.

Op het tweede deel van dit album laat het duo de ruige, elektrische aanpak los in akoestische versies van, onder andere, de traditional Baby PLease Don’t Go en Hoochie Coochie Man van Muddy Waters. Ook akoestisch slagen zij erin de overweldigende begeestering, die kenmerkend is voor deze plaat, over te brengen. 

Tracks:
01. Spoonful
02. Goin’ To The Church
03. Still A Fool
04. Color And Kind
05. Serves Me Right To Suffer
06. I’ m Ready
07. Baby Please Don’ t Go
08. Can’ t Hold Out Much Longer
09. Hoochie Coochie Man
10. Little Anna Mae

Website: The Reverend Shawn Amos

Hits: 5