Recensie: The Nightingales – King Rocker

 

The Nightingales

The Nightingales – King Rocker (Original Soundtrack)
Format: red vinyl LP / Label: Fire Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

The Nightingales is één  de vele zwaar verwaarloosde Britse bandjes uit de rockgeschiedenis. Een band, die al sinds 1982 lekker eigenwijs bezig is onder leiding van zanger Robert Lloyd. In hun muziek kom je allerlei invloeden tegen van al even eigenwijze artiesten als Captain Beefheart, The Fall, Televison en Nick Cave.

In eigen land is de band behoorlijk bekend en in ons land is dat slechts het geval bij een handjevol mensen.

Daar kan nu verandering in komen via de documentaire ‘King Rocker’ waarin regisseur op zoek ging naar een stukje Britse post-punkgeschiedenis in de persoon van The Nightingales.

Van die documentaire is nu een soundtrack verschenen waarop de veelzijdigheid en eigengereidheid van de band goed te horen is.

In de opener Use Your Loaf worden op een vernuftige wijze de invloeden van Televison en The Fall verwerkt in een eigenwijs prikkeldraad nummer waarin ook een constante sprankeling a la Orange Juice aanwezig is.

Surplus And Scarcity, in een live uitvoering, klinkt als net zo eigenwijs. Hier wordt een galmend Echo & The Bunnymen geluid vermengd met de al eerder genoemde invloeden. What A Carry On klinkt ogenschijnlijk firs en luchtig en is voorzien van Captain Beefheart gitaarmotiefjes.

Let’s Think About Living is een cover van een Bob Luman nummer. Bij The Nightingales klinkt die donker bonkend in een Nick Cave-achtig sfeertje. Een rauwe slidegitaar zorgt in Black Country voor een bluesy sfeer. Ghost is een zeer breekbare cover van de mij totaal onbekende Christy & Emily.

In Born Again In Birmingham klinkt de band weer lekker eigenwijs met de onderkoeld declamerende Robert Llloyd.

Verrassend is het glamrock geluid van Thick And Thin, dat als een mix van Gary Glitter en T.Rex klinkt. In dit nummer komt zelfs een wiebelend surfgeluid voor. The Nightingales klinken in Chaff op hun geheel eigen wijze zelfs funky.

Na het statige en donkere The Desperate Quartet eindigt het album met het grimmige, donker pompende Gales Doc.

Voor mij was dit Nightingales album een reden om al hun voorgaande albums eens op te gaan zoeken. Een prima eigenwijze band!

Tracklist:
01. Use Your Loaf
02. Surplus And Scarcity (live)
03. What A Carry On
04. Let’s Think About Living (7”version)
05. Black Country (7”version)
06. Ghost
07. Born Again In Birmingham
08. Overreactor
09. Thick And Thin (glam version)
10. Chaff
11. The Desperate Quartet
12. Gales Doc

Website: https://thenightingales.org.uk/