The Mavericks – En Espanol
Format: CD – LP – Digital
Label: Thirty Tigers – Mono Mundo Recordings
Release: 2020

Tekst: Roelof Passies

Zo, en nu eens iets vrolijks. Na een half jaar in een lock-down zonder live muziek word je ineens overvallen door een wel zeer opgewekt album van niemand minder dan The Mavericks. Als je naar dit album gaat luisteren krijg je weer levenslust en kijk je weer  opgewekt naar de toekomst.

Natuurlijk kennen we The Mavericks van grote hits als Dance The Night Away, Here Comes My Baby en Back In Your Arms Again. Allemaal stuk voor makkelijk in het gehoor liggende  liedjes. Je kunt de muziek nog het beste omschrijven als een mix tussen country, latin en tex-mex. 

Ik mag mij gelukkig prijzen dat ik eens een optreden van ze heb mogen meemaken in The USA. Opvallend hoe deze muziek daar beleefd wordt; met veel meezingen uiteraard maar ook stijldansende stelletjes. Soms krijg je de neiging om te denken dat het te gelikt is, te commercieel, te gemakkelijk om zo te scoren. Maar toch, je kunt niet stil blijven zitten op deze muziek.

De band bestaat al sinds de jaren ’80; weliswaar met enkele onderbrekingen en wisselende samenstellingen; maar nog steeds zeer actief. Raul Malo is altijd de drijvende kracht geweest.
Formeel bestaat de band naast Raul uit 4 bandleden maar de band is altijd aangevuld met een aantal blaasmuzikanten en een accordeon. 

Dit album is inmiddels hun twaalfde studio album. Daarnaast ook enkele live albums, zoals het zeer mooie ‘All Night Long Live’ uit 2016. Terug naar het album ‘El Espanol’. Een echte grote verrassing. Voor het eerst een album in het Spaans opgenomen.
Als je dit hoort, vraag je echt af waarom dit niet eerder is gebeurd. Voor het eerst maak ik mee dat ik een album zit te recenseren waarvan ik de tekst totaal niet kan volgen. En toch is dat helemaal niet erg. Het klinkt echt perfect.
Raul heeft een geweldige stem en past perfect bij deze muziek. In totaal staan er twaalf nummers op het album, waarvan er zeven covers zijn. Vooral de heerlijke accordeon valt op, geweldige tex-mex invloeden zoals we die ook kennen van Flaco Jiminez. Elk nummer krijgt een zo typische Zuid-Amerikaanse invloed mee.
Twee nummers springen er wat mij betreft er echt helemaal uit. Dat zijn Recuerdos en Cuando Me Anomoro. Na een paar luisterbeurten blijft dit maar in je hoofd zitten. Zet je tuindeuren maar open en laat de muziek door de buitenlucht zweven en je komt helemaal in andere sferen.

Als je dan toch vergelijkingen wilt maken dan kom je terecht bij de Buenos Vista Social Club. Top album, ook qua geluid, zo strak en zuiver opgenomen. Wat mij betreft het beste album van The Mavericks. Nu nog weer eens live gaan beleven.

Tracks:
01. La Sitiera
02. Recuerdos
03. No Vale la Pena
04. Poder Vivir
05. Sombras Nada Más
06. Mujer
07. Me Olvidé de Vivir
08. Pensando en Ti
09. Sabor a Mí
10. Suspiro Azul
11. Cuando Me Enamoro
12. Me Voy a Pinar del Río

Website: The Mavericks