Recensie: The Kentucky Headhunters – …That’s A Fact Jack!

 

The Kentucky Headhunters - ...That’s A Fact Jack!

The Kentucky Headhunters – …That’s A Fact Jack!
Format: CD – Digital / Label: Practice House Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Te bestellen bij o.a. Bol.com

De Amerikaanse band The Kentucky Headhunters mag je met recht een zeer ervaren band noemen. De band werd in 1968 al opgericht onder de naam Itchy Brother. Na talloze bezettingswisselingen werd de bandnaam in 1986 veranderd in The Kentucky Headhunters en de band bestaat op dit moment uit Richard Young (zang, gitaar), Fred Young (zang, drums), Greg Martin (gitaar, slidegitaar, zang) en Doug Phelps (bas, zang).

Op dit alweer twaalfde album van de band kan je muzikale ervaring van de band zeer goed horen. The Kentucky Headhunters beperken zich niet tot één bepaalde stijl.

Nee, ze kunnen snoeihard rocken maar draaien hun hand ook niet om voor een potje Americana of soulvolle rock. En die stijlen worden overtuigend uitgevoerd maar dat houdt ook in dat dit nieuwe album niet echt een eenheid is.

Geopend wordt met de lui groovende bluesy rock van Gonna Be Alright. Een onderhuids tintelend nummer met priemend gitaarwerk.

Daarna volgt het Stones achtige How Could I, dat lekker rauw klinkt met zijn gemeen snijdende slidegitaargeluid en rauw snerende zang. Dan volgt Watercolors In The Rain dat het geluid van Warren Zevon lijkt te vermengen met het soulvolle rockgeluid van Thin Lizzy.

Het luchtig galmende Cup Of Tea zit ergens tussen the Everly Brothers en Tom Petty in terwijl de warme ballad Susannah meer richting Bob Seger trekt. That’s A Fact Jack is vervolgens een logge, rauw beukende rocker en ook het venijnig rockende Shotgun Effie zit in de zware rock hoek met een geluid dat overeenkomsten vertoont met ZZ Top.

De soulkant van de band komt aan bod in het ontspannen en funky Lonely Too Long en de luie cover van Rick Derringer’s Cheap Tequila.

De band sluit af met een hilarische Kerstwens, Let’s All get Together And Fight waarin wordt aangetoond dat het bij elkaar komen van families gedurende de feestdagen niet altijd een feest is.

Album nummer twaalf van The Kentucky Headhunters is een zeer aangenaam album, dat door een te grote diversiteit aan stijlen net niet helemaal weet te overtuigen.

Tracks:
01. Gonna Be Alright
02. How Could I
03. Watercolors In The Rain
04. Susannah
05. Cup Of Tea
06. We Belong Together
07. That’s A Fact Jack
08. Lonely Too Long
09. Heart And Soul
10. Cheap Tequila
11. Shotgun Effie
12. Let’s All Get Together And Fight

Website: http://kentuckyheadhunters.net/