The Gathering – Mandylion
Format: Vinyl / Label: Psychonaut Records
Release: 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

(Nieuwe) vinyl versie van een absoluut hoogtepunt in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Voor de band de eerste klassieker in een reeks van meesterwerken. Het album was ook direct de doorbraak naar een wereldwijd publiek. Succes dat de band nog best heeft weten vol te houden tot in hun huidige line-up.

The Gathering  werd eind jaren tachtig al opgericht. Ze brachten diverse albums uit voor Mandylion. De langzame ontwikkeling weg van doom metal werd vervolmaakt door de komt van zangeres Anneke van Giersbergen. De muziek bleef wel stevig maar kreeg wat meer prog, psychedelische en sferische elementen. Het vreemde mannetje op de albumhoes is hier van al een veeg teken. Even mysterieus en imposant als de sfinx of de beelden op Paaseiland.
De betekenis of doel is niet helemaal duidelijk, maar juist dat enigma maakt het nog interessanter. Opvallend: het album eindigt met Tolkien die een tekst van Simone de Beauvoir voorleest.  

Het atmosferische karakter maakt dat er ruimte zit in de muziek, alle instrumenten krijgen de plek om naast elkaar te bestaan. Hoe hard en snel er ook gespeeld wordt, het geheel voelt niet dichtgemaakt door gitaar, bas, drums en toetsen. Dat maakt weer dat de verschillende muzikale bochten en wendingen duidelijk naar voren komen. Het album blijkt een erg prettig muzikaal doolhof.

Het terugzien van bovenstaande beelden is anno 2020 wel verrassend. Hoe piepjong waren de verschillende bandleden. Maar ook het besef dat deze band en hun klassieker het startpunt zijn van een ware hause aan nieuwe bands. Iets verder op in Noord-Brabant was ruimteschip Ayreon aan het vertrekken, Floor Janssen (van Nightwish) ging al bijna naar de rock academie en dan noem ik andere bands en artiesten zoals Within Temptation, After Forever (met diezelfde Floor Jansen) of Epica nog niet.  

Mandylion kan op eigen benen staan naast grote buitenlandse muziekhelden uit diezelfde tijd. The Gathering lijkt uit hetzelfde bovennatuurlijke vat te tappen als Dead Can Dance op ‘Into The Labyrinth’ of Portishead op hun debuutalbum. Donkere sferen uit het holst van de nacht met raadselachtig magisch realisme. Alsof de schaduwen om middernacht net iets meer worden dan alleen maar tegengehouden licht.     

Tracklist:
Mandylion side A
A.1 Strange Machines
A.2 Eléanor
A.3 In Motion #1
A.4 Leaves

Mandylion side B
B.1 Fear The Sea
B.2 Mandylion
B.3 Sand & Mercury
B.4 InMotion #2

Website: The Gathering