Recensie: The Fleshtones – Face Of The Screaming Werewolf

 

The Fleshtones – Face Of The Screaming Werewolf
Format: CD – vinyl LP – Digital / Label: Yep Roc Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse Fleshtones, uit Queens, New York, bestaan al veertig jaar en bewijzen met hun nieuwe album dat ze nog steeds een enthousiast, rauw rockende garagerockband zijn.

De band werd opgericht in 1976 en debuteerde in de legendarische CBGB club.

Na een flinke hoeveelheid personeelswisselingen bestaat de band momenteel uit Peter Zaremba (zang, orgel, harmonica), Ken Fox (bas, zang), Keith Streng (gitaar, zang) en Bill Milhizer (drums, zang).

Het nieuwe album heeft exact het zelfde geluid als hun albums uit de 70’s. Rauw, enthousiast en flink psychedelisch!

Het titelnummer, Face Of The Screaming Werewolf, is een goed voorbeeld van hun geluid. Een ongepolijst pompend nummer met lekker ouderwetse orgelklanken, een schurende fuzzgitaar en snerend, brullende zang.

Alex Trebek is een sprankelend bonkend nummer, dat aan het geluid van Tommy James & the Shondells doet denken. Alex Trebek was trouwens een Amerikaanse presentator van de spelshow Jeaopardy.
The Fleshtones klinken vervolgens woest en rauw in de rocker Spilling Blood (At The Rock & Roll Show) met Iggy Pop-achtige zang van Peter Zaremba.

Child Of The Moon is een dromerige, psychedelische cover van het Rolling Stones nummer met een schurende fuzzgitaar en huilende harmonica.
In zowel Manpower Debut als Swinging Planet X duikt een bluesy geluid op. De eerste song is een smerig pompend nummer met een scheurende  bluesharp en het tweede nummer een woest dreunend nummer, waarin de Diddley beat van stal is gehaald.

Waiting On A Girl gaat de folky kant op, compleet met de fiddle van gaste Sarah Milonovich en een geluid, dat aan Little Steven doet denken.

Het lekkerst klinkt de band in onstuimige garagerockers als het zoemende Violet Crumble, Cherry Pie en de zeer wilde en zeer aanstekelijke rocker The Show Is Over.
Geëindigd wordt met het instrumentale Somerset Morning, dat een Spaghetti Western-achtig geluid heeft.

The Fleshtones bewijzen met hun nieuwe album, dat ze nog steeds tot de top van de garagerock behoren!

Tracklist:
01. Face Of The Screaming Werewolf
02. Alex Trebek
03. Spilling Blood (At The Rock & Roll Show)
04. Child Of The Moon
05. Manpower Debut
06. Swinging Planet X
07. You Gotta Love, Love
08. Violet Crumble, Cherry Pie
09. Waiting On A Girl
10. The Show Is Over
11. Somerset Morning

Website: Facebook