++++Dynamite Blues Band - Medicine

The Dynamite Blues Band – Medicine
Format: CD – LP – Digital / Label: Eigen Beheer
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

The Dynamite Blues Band uit de omgeving van Hillegom draait al een tijdje mee in de bluesscene. De band debuteerde in 2013 met het album ‘Shakedown & Boogie’, speelde op festivals als de Zwarte Cross en Ribs ’n Blues, was te bewonderen bij “De Wereld Draait Door”, won in 2018 The Dutch Blues Challenge en eindigde als derde in de European Blues Challenge. En om dat allemaal voor elkaar te krijgen moet er toch wel de nodige kwaliteit aanwezig zijn!

De band bestaat uit Wesley van Werkhoven (zang, bluesharp), J.J. van Duijn (gitaar), Renzo van Leeuwen (bas) en Jan Aandewiel (drums). Het meest opvallende aan hun geluid is de enorme rauwe energie die de band uitstraalt. Of ze nu een stomende rocker spelen of een slowblues, er zit altijd een aangename rauwe rand omheen.

Zo opent de band hun derde album met de dreigend bonkende blues Double Barrel Shotgun. Een broeierig soort Nederlandse swampblues waarin de bluesharp hard loeit, het gitaarwerk lekker rauw klinkt en de ritmesectie hard dreunt. Dit wordt gevolgd door de stomende bluesrocker Medicine met een smerig rauw opzwepend geluid. Dit nummer is het juiste medicijn om eens lekker te swingen.
Er wordt door gerockt met Take It All. Een rocker in de beste Dave Edmunds/Rockpile traditie. Recht voor z’n raap rock dus met J.J.’s knallend twangende gitaar in de hoofdrol. Messed It Up is een lui voortsjokkende shuffle met een behoorlijk “Spoonful” gehalte. Misery Train is weer een voorbeeld van een ontzettend stomende swinger waarop het onmogelijk is om stil te blijven zitten. Rauw, energiek en bovenal swingend! Ook in de slowblues My Baby Left Me (For A Rich Man) zit een rauw geluid, mede door het hard bijtende gitaarspel van J.J.
Het bonkende I Still Don’t Know is de volgende swinger op dit album waarin de funky ritmesectie en de hard brullende bluesharp opvallen. In Can’t Stop krijgt de blues een dampende rockabilly injectie waardoor dit nummer richting The Paladins trekt. In de lome rhythm & bluesshuffle Pull The Trigger gaat de band een iets soulvollere richting op. Dat geldt ook voor de intieme soulblues van Schizophrenic Woman. Een heerlijk warm deinend nummer. Dan is het weer tijd voor de rauwe kant van de band in de harde pomper Fast Track To Nowhere met de schroeiende bluesharp in een centrale rol.
Het album wordt afgesloten met de intieme blues van This Ain’t Goodbye, gespeeld door Wesley en J.J.

Dit derde album van the Dynamite Blues Band is een bluesalbum van een internationale allure!

 

Tracklist:
01. Double Barrel Shotgun
02. Medicine
03. Take It All
04. Messed It Up
05. Misery Train
06. My Baby Left Me (For A Rich Man)
07. I Still Don’t Know
08. Can’t Stop
09. Pull The Trigger
10. Schizophrenic Woman
11. Fast Track To Nowhere
12. This Ain’t Goodbye

Website: The Dynamite Blues Band

Klik hier voor de shows van The Dynamite Blues Band