The Doobie Brothers – Quadio
Format: 4CD Boxset Bluray / Label: Warner Records – Rhino
Release: 2020

Tekst: Joop van Rossem

Als ik me niet al te zeer vergis, was de lp ‘The Captain And Me’ in 1973 een van mijn eerste echte platen, daarvoor kocht ik, als de beurs het toeliet, meer hitverzamel albums. De aanschaf van dit kleinood leverde me een levenslange verslaving aan de muziek van The Doobie Brothers op. Op The Captain And Me wordt hun hybride van (southern-, country-) rock, pop, gospel en rhythm ’n blues nog eens verder uitgediept met aansprekende resultaten.

Er zijn maar weinig platen die als openingstrio liedjes zoals Natural Thing, Long Train Runnin’ en China Grove te bieden hebben en dan heb ik het nog niet eens over de prachtige popballad  Dark Eyed Cajun Woman’ of het knappe akoestische Clear As The Driven Snow. Kant twee hakt er meteen ongenadig in met Without You, dat net als Evil Woman tegen hardrock aanschurkt. Maar ook op deze plaatzijde is er ruimte voor wat meer ingetogen songs zoals South City Midnight Lady, het poppy Ukiah en het akoestische titelstuk. Wikkend en wegend: het beste Doobies-album uit hun uitgebreide oeuvre !

Nog altijd zet ik het album op gezette tijden op, het liefst op volle oorlogssterkte.

Een jaar eerder had de groep rondom zanger/gitarist Tom Johnston al overtuigd met hun tweede langspeler ‘Toulouse Street’ waarop de inmiddels terecht tot classic uitgegroeide wereldhit Listen To The Music een plekje vond. Maar er stond meer fraais op: wat te denken van fantastische rockers als  Rockin’ Down The Highway en Disciple, fijne akoestische songs als Mamaloi, Snake Man, de titelsong en White Sun of de magnifieke cover van The Byrds-hit Jesus Is Just Alright. Ook na bijna 50 jaar nog altijd het beluisteren meer dan waard.

In het jaar 1974 verscheen ‘What Were Once Vices Are Now Habits’, opnieuw sterk materiaal maar toch wel wat in de schaduw van ‘The Captain And Me’. De aftrap is veelbelovend middels het met blazers opgesierde Song To See You Through, het countrygetinte Spirit en Pursuit On 53rd St., een kenmerkende Doobies-rocker. Ook geen half werk zijn hun eerste Amerikaanse nummer 1-hit Black Water, Eyes Of Silver en Another Park, Another Sunday.

Het een jaar later uitgebrachte ‘Stampede’ is, wat oneerbiedig gesteld, meer van hetzelfde. Maar dan nog zouden diverse andere bands een moord doen voor nummers als Sweet Maxine, Texas Lullaby, Music Man, het epos I Cheat The Hangman, Rainy Day Crossroad Blues, I Been Workin’ On You en Double Dealin’ Four Flusher.

Alle vier de albums zijn nu als ‘Quadio’ opnieuw uit: blu ray schijfjes in ‘quadrophonic en high resolution stereo’. Doe er je voordeel mee !

Tracklist:
CD 1 (album: Toulouse Street)
01 Listen To The Music
02 Rockin’ Down The Highway
03 Mamaloi
04 Toulouse Street
05 Cotton Mouth
06 Don’t Start Me To Talkin’
07 Jesus Is Just Alright
08 White Sun
09 Disciple
10 Snake Man

CD 2 (album: The Captain And Me)
01 Natural Thing
02 Long Train Runnin’
03 China Grove
04 Dark Eyed Cajun Woman
05 Clear As The Driven Snow
06 Without You
07 South City Midnight Lady
08 Evil Woman
09 Busted Down Around O’Connelly Corners
10 Ukiah
10 The Captain And Me

CD 3 (album: What Were Once Vices Are Now Habits)
01 Song To See You Through
02 Spirit
03 Pursuit On 53rd St.
04 Black Water
05 Eyes Of Silver
06 Road Angel
07 You Just Can’t Stop It
08 Tell Me What You Want (And I’ll Give You What You Need)
09 Down In The Track
10 Another Park, Another Sunday
11 Daughters Of The Sea
12 Flying Cloud

CD 4 (album: Stampede)
01 Sweet Maxine
02 Neal’s Fandango
03 Texas Lullaby
04 Music Man
05 Slack Key Soquel Rag
06 Take Me In Your Arms (Rock Me A Little White)
07 I Cheat The Hangman
08 Précis
09 Rainy Day Crossroad Blues
10 I Been Workin’ On You
11 Double Dealin’ Four Flusher

Website: The Doobie Brothers