Recensie: The Black Keys – Delta Kream

 

The Black Keys - Delta Kream

The Black Keys – Delta Kream
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Nonesuch- Easy Eye Sound
Release: 2021
Tekst: Tom Wouters

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Daar is-ie dan eindelijk! De opvolger van het hitalbum ‘El Camino’ van The Black Keys uit 2011. Het laatste decennium waren Dan Auerbach (gitaar/zang) en Patrick Carney (drums) behoorlijk zoekende, wat resulteerde in twee enigszins teleurstellende albums (‘Turn Blue’ uit 2014 en ‘Let’s Rock’ uit 2019).

Maar op ‘Delta Kream’ klinkt de band als vanouds, terug naar de vuige, vintage bluessound uit de beginjaren, inmiddels alweer ruim twintig jaar geleden. ‘Delta Kream’ werd in een paar dagen tijd opgenomen in de eigen Eagle Eye Studio in Nashville en bevat elf covers, die echter door de muzikanten geheel eigen worden gemaakt. Grote inspiratiebron vormt de blues van Junior Kimbrough en R.L. Burnside.

 

Auerbach en Carney worden op ‘Delta Kream’ bijgestaan door twee bluesveteranen, bassist Eric Deaton en gitarist Kenny Brown. Het album opent met een broeierige versie John Lee Hooker’s Crawling Kingsnake. De sound van het album is geweldig, het klinkt alsof de heren de nummers hebben opgenomen in de schuur bij de overburen. Auerbach’s slide gitaarwerk is fenomenaal gemeen, zoals goed te horen is in de R.L. Burnside-cover Going Down South. Bovendien geeft hij genoeg ruimte aan mede-gitarist Kenny Brown.

Er zit geen enkel minder nummer tussen de covers van ‘Delta Kream’. Uitblinkers zijn naast de al genoemde songs, de shuffle van Poor Boy A Long Way From Home en het prachtige Sad Days, Lonely Nights, terwijl het album wordt afgesloten met de prachtige slowblues van Come And Go With Me.

‘Delta Kream’ is de langverwachte opvolger van de Black Keys-albums uit hun toptijd 2010 en 2011. Gemener en vuiger wordt de blues tegenwoordig maar zelden gespeeld dan door deze vintage bluesband. Een absoluut topalbum!

01. Crawling Kingsnake
02. Louise
03. Poor Boy A Long Way From Home
04. Stay All Night
05. Going Down South
06. Coal Black Mattie
07. Do The Romp
08. Sad Days, Lonely Nights
09. Walk With Me
10. Mellow Peaches
11. Come On And Go With Me

Website: The Black Keys

Hits: 60