The 11 Guys Quartet – Small Blues And Groove
Format: CD / Label: VizzTone Label Group
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Een album gevuld met veertien instrumentale nummers! Gaat dat niet vervelen en ga je de zang niet missen? Op beide vragen heb ik in het geval van dit nieuwe album van The 11 Guys Quartet één duidelijk antwoord. Nee!!! Deze band uit de omgeving van Boston brengt de instrumentals namelijk met een hecht swingend geluid waarbij rijkelijk geput wordt uit de blues, soul en rhythm & blues.

De band bestaat uit Bill Maher (bas), Paul Lenart (gitaar), Chuck Purro (drums) en Richard Rosenblatt (harmonica). De laatste is de president van het VizzTone label. De band werd opgericht als The 11th Hour Band en bracht in 1985 het eerste album ‘Hot Time In The City Tonight’ uit op het Tone Cool label.

Nu hebben ze zich dus gericht op de instrumentale blues. Het eerste voorbeeld daarvan is de single Road Trippin’, een nummer dat doorspekt is met “Hideaway” (Freddie King) riffs. De gitaar van Paul Lenart klinkt hier hard en priemend en hij wordt bijgestaan door de rauw huilende en pompende harmonica van Richard Rosenblatt.
Daarna volgt het uitbundig spetterende feestbluesnummer Jackrabbit waarin de ritmesectie er enthousiast op los swingt waarover Richard zijn harmonica rauw laat brullen, bijgestaan door het messcherpe gitaarspel van Paul. Sweet Taste is een loom en soulvol groovend nummer met functioneel Steve Cropper-achtig gitaarwerk en een warm huilende harmonica. In Doggin’ It duiken Bo Diddley-achtige funky gitaarriffs op met prikkend en huilend harmonicaspel.
De slowblues Sleepless schuifelt heerlijk zachtjes voorbij met de sfeervol kreunende harmonica van Richard en de warme soulvolle gitaar van Paul. Feestelijk roffelende drums zetten de fris swingende shuffle East Cambridge Cannonball in werking. Een Fabulous Thunderbirds-achtig bonkend nummer met de brullende harmonica in de hoofdrol. Een haast New Orleans-achtig funky ritme domineert het lui bonkende Speakeasy Serenade. Down And Dirty klinkt inderdaad behoorlijk smerig. Een trage bluesshuffle met smerige gitaarriffs en broeierige harmonica.
De Bo Diddley beat duikt weer op in Hey Daddyo. Een stotend rhythm & bluesnummer.
Vervolgens is MIdnight Streetcar een deinend rhythm & bluesnummer met een lui wiegende twanggitaar en een rauw huilende harmonica. De titel Rhumba Boogaloo zegt het al! De heupen gaan al wiegend in beweging in deze ontspannen r&b rhumba.
De afsluiter is Swamp Ride. Een broeierig shuffle in de beste Creedence Clearwater Revival traditie met een galmende twanggitaar en brullende harmonica.

The 11 Guys Quartet hebben het voor elkaar gekregen om een zeer aangenaam swingende, instrumentaal bluesalbum af te leveren. Prima album!

Tracklist:
01.Road Trippin’
02.Jackrabbit
03.Sweet Taste
04.Doggin’ It
05.Sleepless
06.East Cambridge Cannonball
07.Speakeasy Serenade
08.Four Maypops
09.Down And Dirty
10.Swing Low
11.Hey Daddyo
12.Midnight Streetcar
13.Rhumba Boogaloo
14.Swamp Ride

Website: VizzTone