Terra Lightfoot – Consider The Speed
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Sonic Unyon Records
Release:  2020

Tekst: Filip Heidinga

De Canadese zangeres en gitariste Terra Lightfoot bracht in 2011 een album uit ( ‘Terra Lightfoot’) die meteen erg goed werd ontvangen. Haar debuutalbum gaf meteen een mooi overzicht van haar style: folk met een beetje blues en af en toe wat rock. Het miste echter nog één ingrediënt, een vleugje pop.
Dit kwam erbij op haar tweede album, met dank aan producenten Gus van Go en Werner F. Ondertussen was Lightfoot al druk met zo veel mogelijk optreden en werd ze langzaam aan steeds bekender, ook buiten Canada tot in Europa.

Ze tourt sindsdien elk jaar in Europa maar heeft tot nu toe nog maar één keer in Nederland opgetreden, wel doet ze elk jaar Engeland en Duitsland aan. In 2017 bracht Lightfoot haar derde studio album uit en nu is dus tijd voor album nummer vier.

Lightfoot begint het album meteen erg goed met het vrolijk swingende Called Out Your Name. De funky gitaarlijn en een mooie langzame intermezzo maken het nummer helemaal af.
Van een vrolijk nummer over de liefde gaan we door met It’s Over Now, een rustiger nummer over een verbroken relatie. Naarmate het nummer vordert gaat het tempo omhoog om af en toe toch weer even terug te gaan naar langzaam. Empty House sluit mooi aan op It’s Over Now, niet alleen muzikaal maar ook de tekst sluit mooi op het vorige nummer aan. Lightfoot vindt zichzelf terug in een leeg huis na een verbroken relatie en ook hier maakt ze weer mooi gebruik van verschillende tempowisselingen.
Na twee nummers over verbroken relaties krijgen we nu weer een nieuwe over een nieuwe liefde. Love You So begint weer langzaam en je verwacht dat het tempo wel weer omhoog zou gaan maar dat gebeurt niet. Love You So blijft een lekkere slome blues met een vleugje soul met een mooie gitaarsolo aan het einde.
Na dit rustige nummer drukt Lightfoot het gaspedaal even helemaal in en gaat helemaal los op haar gitaar met de titeltrack Consider The Speed. De overgang naar het volgende nummer is groot, van een rocknummer gaan we door met een rustige ballad. Lost You Forever wordt vooral gedragen door Lightfoot’s prachtige stem en gaat weer over een verbroken relatie.
De intro van Midnight Choir sluit mooi aan op Lost You Forever maar gaat niet veel later over in een rocknummer en gaat Lightfoot weer even helemaal los op haar gitaar om vervolgens weer over te schakelen naar langzaam. Het aantal tempowisselingen in Midnight Choir is niet te tellen, Lightfoot weet een mooie mix te maken van langzaam naar snel en terug.
Ramblin’ Rose is weer een prachtig rustig nummer over een verbroken relatie. Paper Thin Walls is al eerder op single uitgebracht en is weer een lekker swingend nummer die soms doet denken aan het eerste nummer van het album (Called Out Your Name).
One High Note heeft een erg mooie opbouw en zingt Lightfoot even alles van zich af. Het album wordt afgesloten met Two Wild Horses, een nummer met veel country invloeden.

‘Consider The Speed’ telt elf nummers maar duurt, jammer genoeg, maar zesendertig minuten. Van mij had het album wel wat langer mogen duren.

Kortom: ‘Consider The Speed’ heeft alle kenmerken van een Terra Lightfoot album, maar dan iets beter dan haar vorige albums. Hopelijk brengt dit album haar genoeg succes om nog een keer naar Nederland te komen.

Tracklist:
01. Called Out Your Name
02. It’s Over Now
03. Empty House
04. Love You So
05. Consider The Speed
06. Lost You Forever
07. Midnight Choir
08. Ramblin’ Rose
09. Paper Thin Walls
10. One High Note
11. Two Wild Horses

Website: Terra Lightfoot