Recensie: Ted Russell Kamp – Solitaire

 

Ted Russell Kamp - Solitaire

Ted Russell Kamp – Solitaire
Format: CD – Digital / Label: Continental Record Services
Release: 2021
Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse singer-songwriter Ted Russell Kamp is geboren in New York City, maar woont tegenwoordig in Los Angeles, Californië. Deze multi-instrumentalist en producer is sinds 1995 actief in de muziekscene. Hij is bekend als bassist in de band van Shooter Jennings en speelt ook bas op albums van o.a. Waylon Jennings.

Ted Russell Kamp, die ook in Nederland een graag geziene artiest is, brengt in 1996 zijn debuutalbum als soloartiest uit. Vanaf 2005 komen er met grote regelmaat nieuwe soloalbums uit. Deze maand verscheen ‘Solitaire’, zijn 13e soloalbum, de opvolger van het vorig jaar verschenen ; Down In The Den.

My Girl Now is de vrolijke opener met lekker mandolinespel. Kamp schreef dit nummer al een aantal jaren geleden met Mick Brown en het verscheen in 2014 op het album ‘Hearts From Above’ van Brown’s band Micky and the Motorcars.

Path Of Least Resistance is sober geïnstrumenteerd met akoestische gitaar en elektrische bas. Steviger wordt het met You Can Go To Hell, I’m Going To Texas. Uptempo countryrock met een fraaie pedalsteel van John Schreffer en harmoniezang van Vanessa Olivarez.

Birds That Sing At Down is een prachtige song met een hoog Guy Clarke gehalte en mooi zwevende orgeltonen. Kamp schreef het gospelachtige As Far As The Eye Can See samen met Matt Szlachetka die ook de backing vocals hier voor zijn rekening neemt. Zeer fraai zijn hier weer de baslijnen.

Mark Mackay speelt elektrische gitaar en is te horen in de backing vocals op The Hardest Road To Find, een nummer in de geest van Guy Clark. In het titelnummer Solitaire is alleen Kamp te horen met zang en akoestische gitaar.

Shane Alexander is medecomponist van het folky Western Wind. Prachtig is het a capella zanggedeelte van Kamp, Alexander en Schreffer in dit nummer. Het bluesy By Your Man en het ingetogen folky A Rose Or Two zijn pure Ted Russell Kamp songs, want hij speelt alle instrumenten zelf op deze nummers.

In The Spark is de ‘slepende’ pedalsteel weer een lust voor het oor. Brian Whelan horen we in de backing vocals. Only A Broken Heart is voornamelijk zang en bas. De zwevende orgeltonen zijn er weer in Exception To The Rule en prachtig is de slidesolo van Ed Jurdi.

Het slotnummer Lightning Strikes Twice is opwindende bluegrass. Medeauteur Don Gallardo is te horen in de backing vocals. Kamp speelt op dit nummer ook weer alle instrumenten.

Conclusie:
Net als zijn voorganger ‘Down In The Den’  is ‘Solitaire’ een prachtplaat.

Tracks:
01. My Girl Now
02. Path of Least Resistance
03. You Can Go To Hell, I’m Going To Texas
04. Birds That Sing At Dawn
05. As Far As The Eye Can See
06. The Hardest Road to Find
07. Solitaire
08. Western Wind
09. Be Your Man
10. A Rose Or Two
11. The Spark
12. Only a Broken Heart
13. Exception to the Rule
14. Lightning Strikes Twice

Line-up:
Ted Russell Kamp – zang, bas, akoestische gitaar, elektrische gitaar, dobro, dulcimer, mandoline, banjo, Hammond, Wurlitzer, accordeon, toy piano, drums, shaker, tamboerijn, snaps, claps
Shane Alexander – zang (track 8)
Jim Doyle – drums (track 3,11)
Don Gallardo – zang (track 14)
Ed Jurdi – slide gitaar, zang (track 13)
Mark Mackay – elektrische gitaar, zang (track 6)
Vanessa Olivarez – zang (track 3)
John Schreffer – pedal steel (track 3,11), zang (track 8)
Matt Szlachetka – zang (track 5)
Brian Whelan – zang (track 11)

Website: Ted Russell Kamp