Recensie: Steve Hill – Desert Trip (Deluxe)

 

Steve Hill – Desert Trip (Deluxe)
Format: CD – Digital – Vinyl LP / Label: No Label Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Het album ‘Desert Trip’ van singer-songwriter Steve Hill uit Montreal, Quebec, verscheen oorspronkelijk in 2020 en was zijn elfde album. Aangevuld met een drietal bonustracks is het album nu in de Deluxe editie verschenen.

Steve schreef de nummers voor dit album nadat hij in 2016 het Desert Trip Festival in Coachella, Californië, had bijgewoond en daarna met een camper drie weken door de staat heen toerde.

Qua stijl kan je Steve Hill het beste als een bluesy singer-songwriter omschrijven wiens muziek in de meeste gevallen broeierig en melancholiek klinkt.

De opener van het album, Evening Star, is bijvoorbeeld een zinderend broeierig nummer, dat zacht voort bonkt met een zacht schroeiende slide en Steve’s doorleefde warme stem. Rain is vervolgens een zeer intieme tintelende song met een bedwelmende sfeer in een schurende achtergrond.

Het bluesy geluid is te horen in het melancholiek huilende Follow You Down met een heerlijke weemoedig huilende slidegitaar. Door Steve’s doorleefde stemgeluid duiken er in Cold Hearts Kris Kristofferson invloeden op. Een intiem deinende nummer met een aanstekelijk rockend refrein. Het stuwende en akoestische I Won’t gaat daarna lichtelijk de Dylan hoek in.

Gotta Be Strong is een hoekig pompende akoestische blues met een funky drive en Crosby Stills Nash & Young achtige koortjes. De blues in Days klinkt behoorlijk donker en desolaat, mede door de kermende harmonica.

Judgement Day begfint breekbaar en donker snijdend met een lui twangende gitaar om daarna over te gaan in massieve luie rock. De cover van Robert Johnson’s Hellhound On My Trail sluipt gekweld voort met kermend gitaarspel.

Alternate Days klinkt door het snijdende gitaarspel stukken rauwer en de afsluiter van het album, Seasons, krijgt door de pedal steel een fraai melancholisch huilend geluid.

 Deze Deluxe editie is een prima gelegenheid voor velen om eens kennis te maken met het werk van deze doorleefde singer-songwriter.

Tracks:
01. Evening Star
02. Rain
03. Follow You Down
04. Cold Hearts
05. I Won’t
06. Gotta Be Strong
07. Make Believe
08. Days
09. Judgement Day
10. Tail Lights
11. Hellhound On My Trail
12. Alternate Days
13. Seasons

Website: https://www.stevehillmusic.com/