Recensie: Steve Cropper – Fire It Up

 

Steve Cropper - Fire It Up

Steve Cropper – Fire It Up
Format: CD – LP – Digital / Label: Mascot Label Group – Provogue
Release: 2021
Tekst: Joop van Rossem

Steve Cropperis één brok muziekhistorie. De in oktober zijn 80e levensjaar aantikkende gitarist/componist stond al in de jaren zestig aan de wieg van The Mar-Keys, later omgedoopt tot Booker T. & The MG’s, de allereerste studiosessieband van het roemruchte Stax-label.

Met dit gezelschap stond hij aan basis van tig soulhits, waarvoor hij ook nog eens als componist (mede)-verantwoordelijk was. Wie kent ze niet: Knock On Wood (Eddie Floyd), (Sittin’ On) The Dock Of The Bay (Otis Redding), In The Midnight Hour (Wilson Pickett) en Soul Man en Hold On I’m Coming van het illustere duo Sam & Dave.

Daarnaast was hij als sessiemuzikant op honderden albums te horen van uiteenlopende acts als Poco, Jeff Beck, Rod Stewart, John Lennon, Levon Helm, Ringo Starr en Paul Simon; speur de albumhoezen maar eens na, grote kans dat Croppers naam erop voorkomt. Hij speelde zich in een film: The Blues Brothers.

Maar in deze recensie gaat het over zijn solocarrière die hij nu aanvult met het uitstekende ‘Fire It Up’. Zoals te verwachten is dit album geworteld in authentieke rhythm ’n blues, soul en rock, waardoor de plaat een tijdloos karakter ademt.

Cropper voelt zich het meest op zijn gemak als hij op de achtergrond zijn smaakvolle gitaarlicks kan laten horen, voor de zang heeft hij Roger C. Reale ingehuurd, die zich prima kwijt van zijn taak.

Het is puur genieten van swingende soulrockers die veelvuldig gelardeerd worden met heerlijke blazersaccenten, zoals het titelnummer, Out Of Love, She’s So Fine, Heartbreak Street en The Go-Getter Is Gone,  maar fijne soulballads als One Good Turn en Two Wrongs horen eveneens tot de hoogtepunten. Het vuurtje opporren is prima uitgepakt !

Tracklist:
01. Bush Hog, pt.1
02. Fire It Up
03. One Good Turn
04. I’m Not Havin’ It
05. Out Of Love
06. Far Away
07. Say You Don’t Know Me
08. She’s So Fine
09. Two Wrongs
10. Heartbreak Street
11. The Go-Getter Is Gone
12. Bush Hog, pt.2
13. Bush Hog

Website: Steve Cropper