Recensie: Starlite Campbell Band – The Language Of Curiosity

 

Starlite Campbell Band – The Language of Curiosity

Starlite Campbell Band – The Language Of Curiosity
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Continental Record Services
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

De Starlite Campbell Band is een Britse bluesband, geformeerd rond het echtpaar Suzy Starlite (bas, piano, mellotron, percussie, zang) en Simon Campbell (gitaar, synthesizer, theremin, percussie, zang), aangevuld, op dit album, door Steve Gibson (drums, percussie), Jonny Henderson (Hammond B3, clavinet, piano), Gabriele Del Vecchio (piano, orgel) en niet te vergeten Maria Saalfeld op, jawel, de castagnetten.

Hun nieuwe album, The Language Of Curiosity, is de opvolger van hun debuut ‘Bluebery Pie’.

De kracht van deze band zit hem in de afwisseling van de nummers. De band kan flink ruig rocken maar is ook in staat om heerlijk soulvol te klinken en ook voor frisse popnummers draait de band zijn hand niet om.

Geopend wordt met de rauw raggende bluesrock van Distant Land. Een nummer met een Neil Young & Crazy Horse-achtige rauwheid in het geluid, dus met blaarvormend schroeiend gitaarwerk.

Daarna duikt het geluid van the Rolling Stones en The Faces duidelijk op in de funky riffer Gaslight. Log groovend met een broeierig huilende slidegitaar.

In de luchtige uptempo pomper Language Of Curiosity doet de zang van Suzy en Simon aan het pop-wave geluid van The Shirts denken in een fris sprankelend nummer. Bad Sign blijft in de pophoek via een mid-tempo soulvol nummer met een verrassende Mexicaanse wending en een Al Stewart-achtige akoestische gitaar.

In het soulvol zwevende Take Time To Grow Old wordt een pubrock geluid a la Ace vermengd met zonnige Bangles-achtige koortjes. In Said So gaat de band er weer stevig rockend tegenaan via een ‘You Really Got Me’ (Kinks)-achtig nummer waarin ook een Allman Brothers-achtige break opduikt.

It Ain’t Right is intiem en zacht met een intiem galmende gitaar en de zwoele zang van Suzy. Het jaren ‘70 geluid van Free duikt op in de hoekige rocker Stone Cold Crazy, dat gevolgd wordt door de soulvolle slowblues van Lay It Out On  Me.

De stuwende funky soulswinger Ride On Cowboy sluit het album af. Een nummer waarin de elektrische piano aan het geluid van de jazzdance formatie Incognito doet denken.

The Starlite Campbell Band is van vele muzikale markten thuis en dat resulteert in een heerlijk album!

Tracks:
01. Distant Land
02. Gaslight
03. Language Of Curiosity
04. Bad Sign
05. Take Time To Grow Old
06. Said So
07. It Ain’t Right
08. Stone Cold Crazy
09. Lay It Out On Me
10. Ride On Cowboy

Website: https://shop.starlite-campbell.com/