Recensie: Spookyman & The All Nighters – Blood Sweat And Tears

 

Spookyman & the All Nighters – Blood Sweat And Tears
Format: CD / Label: Bloos Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Voor mij is dit album mijn eerste kennismaking met de Italiaanse Spookyman. Een one-man band uit Italië, die als Giullio Allegretti geboren werd. Op driejarige leeftijd begon hij al piano te spelen en in de loop der jaren ontwikkelde hij een voorliefde voor de ragtime pianoblues. Daar is op dit album slechts in één nummer een voorbeeld van te vinden.

De rest van dit album is gevuld met zeer aangename Chicago blues en bluesballads waarbij Spookyman geholpen wordt door the All Nighters,  Simone Scifoni (piano), Marco Di Folco (gitaar) en Andrea Di Giuseppe (harmonica). De harmonica speelt een zeer belangrijke rol op dit album. In vrijwel alle nummers kom je hem kermend en loeiend tegen.

Geopend wordt met de lui swingende shuffle Blood Sweat And Tears waarin de harmonica al kreunend aanwezig is naast de venijnig priemende gitaar in een nummer met een Spoonful-achtige melodie.

Back To Me klinkt al even lui en broeierig. Vervolgens is No Peace een Chicago bluesnummer met een Smokestack Lightning-achtig geluid met schurend harmonicawerk.
As The Sun Will Rise is een zeer sfeervolle slowblues met sprankelend gitaarwerk. Ook Fireman Blues is een intieme slowblues waarin de warme harmonica en de smachtende gitaar aan de intimiteit bijdragen.
Who Cares is een soepel rockende shuffle met een luie funky groove met wederom een belangrijke rol voor de schurende harmonica.

En als afsluiter volgt dan het ragtimepiano nummer So Long.

Dit album van Spookyman & the All Nighters valt absoluut in de categorie “zeer aangenaam bluesalbums”.

Tracklist:
01. Blood Sweat And Tears
02. Back To Me
03. No Peace
04. As The Sun Will Rise
05. Woman Complaints
06. Fireman Blues
07. I Don’t Mind
08. Everywhere I Go
09. Who Cares
10. So Long

Website: Spookyman

Hits: 6