Sheba The Mississippi Queen – Keeping What I Got
Format: Single / Label: Bongo Boy Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Een single kan fungeren als een lekkermakertje van een komend album. En dat is in het geval van Sheba The Mississippi Queen zeker het geval!

Sheba werd als Martha Booker geboren in Sunflower, Mississippi, als één helft van een tweeling (met zus Mary). Het leven van Martha mag met recht als “zwaar” omschreven worden. Haar vader trok het land door om verzekeringen aan de man te brengen, Daarnaast was hij ook nog gospelzanger wat hem de bijnaam “The singing insurance man” opleverde. Het gezin verhuisde naar Florida om daar op het veld te gaan werken als plukkers van tomaten, bonen en limoenen. Ook Martha hielp mee en begon tijdens dat werk de zanggroep The Grove Girls.

Uiteindeijk vertrok ze naar New York om haar passie voor muziek na te volgen. Ze raakte flink onder de indruk van Billie Holiday. Na jaren van lichamelijk en geestelijk misbruik van haar toenmalige partner vertrok ze naar Miami om daar te gaan optreden met toetsenist Yoshia Israel. Ook in die periode werd Martha misbruikt.

Na een tijd lid te zijn geweest van The Wild Rob Moore Blues Band werd het tijd voor een eigen band, The Rhythm Kings. Ze bracht een album uit (‘Miss Good-n-Plenty’) dat gevolgd werd door ‘A Real Good Woman’, begeleid door The True Blue Band.

En nu dan de single Keeping What I Got! Meestal komt de man er in de bluesnummers niet al te best van af, meestal door overspel. Bij Sheba is dat echter niet het geval. Zij is tevreden met de man die zij heeft en dat is haar, gezien haar historie, van harte gegund! “You can have your man, I’m keeping just what I Got”.

In deze soepel swingende shuffle valt het rauwe, brutale stemgeluid van Sheba op. Een stem, die niet onder doet voor de rauwe ordinaire zang van Etta James. Verder vallen de jazzy piano op maar ook de blazers, die jammer genoeg uit een kastje lijken te komen.

Deze single doet verlangend uitkijken naar een nieuw album van Sheba The Mississippi Queen. Een zangeres met een prachtige, doorleefde bluesstrot!

Tracklist:
01. Keeping What I Got

Website: Sheba The Mississippi Queen