Recensie: Sara Watkins – Under The Pepper Tree

 

Sara Watkins - Under The Pepper Tree

Sara Watkins – Under The Pepper Tree
Format: CD – Vinyl – Digital / Label New West Records
Release: 2021
Tekst: Gerrit Schinkel

Sara Watkins (8 juni 1981, Vista, Californië) is een Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentaliste. Op haar 8e (!) richt ze haar eerste band op, het akoestische trio Nickel Creek, Naast haarzelf bestaat dit trio uit broer Sean en vriend Chris Thile.

In 2014 richt ze samen met Sarah Jarosz en Aoife O ‘Donovan ook de Americana-groep I’m With Her op. Van beide bands verschijnen meerdere albums. Maar Watkins start in 2007 ook een solocarrière. Haar solodebuut ‘Sara Watkins’ komt in 2009 uit.
Maart jl. verscheen haar nieuwe album
Under ‘The Pepper Tree’.

Sara Watkins

Het album, dat gericht is op kinderen en gezinnen, opent met Pure Imagination, een liedje uit de Amerikaanse muziekfilm Willy Wonka and the Chocolate Factory uit 1971, met in de hoofdrol Gene Wilder, waarmee meteen een sfeervolle fantasiesfeer wordt geschapen.

Uit de soundtrack van de Disneyfilm Peter Pan uit 1953 komt daarna het heel korte The Second Star to the Right. Nickel Creek is met Sean Watkins op gitaar en Chris Tyle op mandoline te horen in het fraaie Blue Shadows on the Trail.

Met een vioolintro begint het dromerige Edelweiss uit de musical Sound of Music uit 1959. De jongste dochter van Watkins zingt hierop vertederend mee. Uit de film Breakfast at Tiffany’s uit 1961 komt Henry Mancini’s Moon River, oorspronkelijk vertolkt door Audrey Hepburn. Fraai is Watkins’ versie hier met akoestische gitaar en orgel op de achtergrond.

Het titelnummer Under the Pepper Tree is een heel korte instrumental met alleen viool. Zeer warm en helder is de zang, naast de tokkelende gitaar, in When You Wish Upon a Star, uit de soundtrack van de film Pinoccio van Walt Disney uit 1939.

Na het zeer ingetogen Night Singing zijn de tinkelende pianoklanken te horen in La la Lu uit de Disneyfilm Lady and the tramp uit 1955. I’m With Her wordt herenigd met mooie samenzang in Tumbling Tumbleweeds, waarin Watkins een slepende vioolsolo laat horen.

Blanket For Sail is een song van Harry Nilsson uit de animatiefilm The Point uit 1971. Beautiful Dreamer werd rond 1860 geschreven door Stephen Foster en o.a. op de plaat gezet door Bing Crosby en Roy Orbison en werd ook in veel films en televisieseries gebruikt.
Sara Watkins brengt de luisteraar nu een beetje in Hawaiiaanse sferen.

Prachtig wordt er geïnstrumenteerd in het sfeervolle Stay Awake, afkomstig uit de musicalfilm Mary Poppins uit 1964 met Julie Andrews en Dick Van Dyke.

Heel apart, met akoestische gitaar en heldere soms fluisterende zang, is het in 1945 door Rogers en Hammerstein voor de musical Carousel geschreven You’ll Never Walk Alone.

Het album eindigt zeer sfeervol met Good Night, het slaapliedje dat John Lennon schreef voor zijn 5-jarige zoontje. Het nummer werd in 1968 door The Beatles op hun befaamde ‘White Album’ gezet en werd toen gezongen door Ringo Starr. Niks ten nadele van Ringo Starr, maar hij kan qua zang absoluut niet in de schaduw staan van Sara Watkins.

Conclusie:
‘Under The Pepper Tree’ is een mooie warme nostalgische muzikale trip.

Tracks cd:
01. Pure Imagination
02. The Second Star to the Right
03. Blue Shadows on the Trail
04. Edelweiss
05. Moon River
06. Under the Pepper Tree
07. When You Wish Upon a Star
08. Night Singing
09. La la Lu
10. Tumbling Tumbleweeds
11. Blanket for a Sail
12. Beautiful Dreamer
13. Stay Awake
14. You’ll Never Walk Alone
15. Good Night

Line-up:
Sara Watkins – zang, viool, Rhodes piano, akoestische gitaar
Tyler Chester – gitaar, orgel, piano, banjo, elektrische bas, timpani
Alan Hampton – bas
Ted Poor – drums
Rich Hinman – pedal steel
Chris Thile – mandoline, zang
Sean Watkins – gitaar, zang
Sam Cooper – zang
David Garza – gitaar, zang
Taylor Goldsmith – zang
Aoife O ‘Donovan – zang
Sarah Jarosz – zang

Website: Sara Watkins