Recensie: Samba Touré – Binga

 

Samba Touré - Binga

Samba Touré – Binga
Format: CD / Label: Glitterbeat Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Binga is het gebied in Mali, onder de Sahara, en is het gebied waarin zanger-gitarist Samba Touré is opgegroeid. Samba speelt Malinese blues in de traditie van zijn voormalige mentor Ali Farka Touré.

De nummers op zijn zevende album zijn allemaal in het Songhoi, de taal van de Binga, gezongen en Samba wordt bijgestaan door Djèneba Diakité (zang), Souleymane Kane (kalebas), Richard Shanks (harmonica), Djimé Sissoko (ngoni = Malinese gitaar) en producer Philippe Sanmiguel (percussie).

De Malinese blues klinkt zwaar bedwelmend, zeg maar gerust hypnotiserend.

Zo is Tamala een gortdroog zwoegende woestijnblues met Samba’s klaaglijke zang, aangevuld met de zang van  Djèneba Diakité. Het samenspel tussen Samba’s elektrische gitaar en de ngoni van  Djimé Sissoko veroorzaken een trance-achtig gevoel.

Atahar klinkt intiem met Samba’s donker bijtende zang waarbij hij zich ontpopt als een woestijnversie van Muddy Waters. Het nummer is een wanhopige oproep voor verbetering van het peil van de schoolopleidingen in Mali.

Verbazingwekkend genoeg klinkt Sambalama als een Afrikaanse versie van Whole Lotta Love met prima schroeiende harmonica van Richard Shanks Diens harmonica is ook te horen in het instrumentale Instrumental waarin het bluesgehalte behoorlijk hoog is.

Ook Fondo is onmiskenbaar bluesy mede door de huilende bluesharp. Kola Cissé heeft betoverende klaaglijke zang en bedwelmende koortjes in een hoekig sprankelend nummer.

Het warm sprankelende en tegelijkertijd bluesy Terey Kongo sluit het album af.

Een album, dat zich met gemak aan de top van de Afrikaanse blues nestelt.

Tracklist:
01. Tamala
02. Atahar
03. Sambalama
04. Instrumental
05. Kola Cissé
06. Adounya
07. Fondo
08. Sambamila
09. Terey Kongo