Ryan Law & The Shelter – Just A Stranger
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

‘Just A Stranger’ is het debuutabum van het trio Ryan Law & The Shelter

Een trio, dat bestaat uit Ryan Law (zang, gitaar), die in Doha, Qatar gevestigd is, de Brit Eric Smith(gitaar) uit Oxford en Russell Wedelich (drums), die uit de Bronx, New York komt. Oorspronkelijk komen ze alle drie uit Texas.

Op hun album worden ze bijgestaan door Peter McCullough (keyboards), John Graboff (pedal steel) en Dominic Geralds (drums).

Om één ding kan je absoluut niet heen bij dit album en dat zijn de R.E.M. invloeden. Die worden vooral veroorzaakt door de Michael Stipe-achtige stem van Ryan Law. Maar ook door muziek, die, evenals R.E.M., een mix is van folk en pop-rock.

Dat wil overigens niet zeggen dat we hier met een stelletje copy cats te maken hebben. Integendeel! Ryan Law & the Shelter krijgen het namelijk voor elkaar om toch een eigen draai aan die invloeden te geven door af en toe ook flinke harde rock en countryinvloeden door hun nummers te vermengen.

De opener, het titelnummer Just A Stranger is een weldadig swingend nummer waarin de R.E.M. invloeden zeer nadrukkelijk aanwezig zijn.
Move Along opent met felle Stones-achtige gitaarriffs en gaat daarna als een stuwend Americana nummer verder met hard priemend gitaarwerk en ook weer R.E.M. invloeden.

Die zijn ook aanwezig in het zeer aangenaam sprankelende Picture Of Me Dead. In All I Ever Wanted wordt het R.E.M. flink aangedikt met een countrygeluid via de zacht huilende pedal steel en harmonica. Dat gebeurt in I Guess It’s Over via harde rock injecties.

Waste Of Time is een nummer waarin het R.E.M. geluid even terzijde is geschoven. Een venijnige hoekige rocker met galmend, the Edge-achtig, gitaarwerk.
Firelight is een fraai voorbeeld van een zeer indringende ballad.

Dit debuutalbum van Ryan Law & the Shelter zal de R.E.M. fans zeer zeker aanspreken en verdient ook een kans bij de liefhebbers van de betere folkie pop/rock.

Tracklist:
01. Just A Stranger
02. Move Along
03. Picture Of Me Dead
04. All I Ever Wanted
05. Firelight
06. Waste Of Time
07. Never Question
08. I Guess It’s Over
09. In A Moment

Website: Ryan Law & The Shelter

Hits: 3