Recensie: Rory Gallagher – 50th Anniversary Edition

 

Rory Gallagher_boxset_withSticker

Rory Gallagher – 50th Anniversary Edition
Format: CD – LP – DVD – Digital / Label: UMC – UME
Release: 2021

Tekst: Jan Wolf

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Begin september verscheen de remaster jubileum editie van het debuutalbum van Rory Gallagher, een dikke uitgave welteverstaan.

Het opnieuw uitbrengen van een album in een deluxe editie / boxset bied meestal een prachtig inkijkje in het proces van totstandkoming  van een album dat al een bepaalde status heeft, deze prachtige box voldoet aan alle verwachtingen ….je waant je als een kind in een snoepwinkel.

4 cd‘s, 3LP’s en 1 DVD in de meest luxe editie maar van een meer bescheiden omvang zijn ze ook verkrijgbaar.

Op de eerste schijf vinden we natuurlijk het originele album, in de anniversary edition mix. Cd 2 opent met een aantal nummers uit de Tangerine Studio sessions en wordt aangevuld met alternate takes, cd 3 is volledig gevuld met outtakes en het vierde schijfje bestaat uit live opnames voor de BBC in 1971. Drie schijfjes vol met opnames die we tot op heden niet ter beschikking hadden ,in een uitmuntende geluidskwaliteit.

De plaats van opnames destijds was de Advision Studios in London, het latere The Sound Company. Dat was in de jaren zeventig een gerenomeerde studio waar onder ander ook Elton John, The Who The Yardbirds en David Bowie voor opnames te vinden waren. De nieuwe mixen voor het album en het bonusmateriaal werden echter gedaan in de Abbey Road Studios.

Nadat zijn vorige band Taste in oktober van 1970 uit elkaar was gevallen duurde het nog tot mei 1971 voor het eerste soloalbum van Gallagher werd uitgebracht, een tour door de Uk en Ireland kon niet achterblijven en ook Zwitserland werd kort aangedaan.

Tijdens het doorspitten van de tapes voor de 2021 mix kwamen ze 2 nummers tegen, At The Bottom ( wat later opnieuw werd opgenomen en uitkwam op ‘Against The Grain’ uit 1975 en de instrumentale rocker Advision Jam. Over de hele set horen we een Gallagher spelen met een passie en inspiratie die een waar genot is en indrukwekkend gezien zijn nog prille leeftijd van 23 jaar toen. De hoeveelheid materiaal is voldoende om je even zoet te houden zonder te gaan vervelen.

Een prima anniversary uitvoering in een tijd waarin we meerdere boxsets / anniversary uitgaves voorbij zien komen, de lat wordt hoog gelegd en laat de rest maar volgen.

Website: https://www.rorygallagher.com/

Rory-Gallagher-by-Barrie-Wentzell
Photo Credit: © Barrie Wentzell