Romskip – Dagens Ungdom
Format: Vinyl 12” / Label: Back To Beat Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Deze EP zal voor velen een kennismaking zijn met de Noorse band Romskip, uit Bergen. Dit is, naar mijn weten, de tweede EP van de band, die bestaat uit Adem Kollen (gitaar, zang), Nicolai Hervik (gitaar), Sondre Fagernes Thuen (drums), Didrik Von Hanno Kjersem (drums) en Daniel Rogness (orgel).

En over één ding kunnen we het eens zijn. Dit is een garagerock band! En wel een garagerock band met een zeer energiek, rauw geluid, dat automatisch terug doet denken aan het geluid van een band als the Seeds maar ook aan the Hives.

Het gebruik van de Noorse taal is bijzonder maar lijkt mij ook een sta-in-de-weg voor een internationale doorbraak.

Na een donker intro opent de EP met For Et Liv. Een nummer waarin de band gelijk vol gas geeft in een pompend garagerocknummer met rauw raggende gitaren en rauwe gebrulde zang. Een zeer onstuimig, “livendig” nummer dus!
De band pompt vrolijk verder met het opwindende Dø I Fred. Een nummer met een heftig pompend Farfisa orgel en zowel rauw raggende als sprankelende gitaarriffs.
Sjanglar betekent zoveel als “kolder” en is een onweerstaanbare staccatorocker met Daniel Ragnes die zich de blaren op zijn vingers pompt op zijn Farfisaorgeltje. Als er dan ook nog eens een psychedelisch spuitende gitaarsolo voorbijkomt, kan dit nummer niet meer stuk!
De band sluit de EP geheel in stijl af met het Seeds-achtige psychedelische Dagens Ungdom.

En nu maar wachten op een volwaardig album, hopelijk in het Engels!

Tracklist:
01. For Et Liv
02. Dø I Fred
03. Sjanglar
04. Dagens Ungdom

Website: www.facebook.com/romskipband