Recensie: Robert Jon & The Wreck – Shine A Light On Me Brother

 

Robert Jon & The Wreck - Shine A Light On Me Brother

Robert Jon & The Wreck – Shine A Light On Me Brother
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Continental Record Services
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

Een aanstekelijk album waar de energie van afdruipt

De Amerikaanse Southern rockband Robert Jon & The Wreck uit Orange County, California, is in 2011 opgericht door Robert Jon Burrison. In 2013 verschijnt hun goed onthaalde debuut EP ‘Rhytm Of The Road’. Op de OC Music Awards 2013 in Orange County wordt de band verkozen tot beste liveband van dat jaar. In 2015 brengen ze hun debuutalbum ‘Glory Bound’ uit. De band krijgt daarna een steeds grotere schare fans, niet alleen in de VS maar ook in Europa.

Gedurende de COVID-19 pandemie hebben Robert Jon & the Wreck nieuwe songs geschreven en opgenomen in de Sonic Groove Studios in Burbank, California. Het resultaat hiervan verscheen begin deze maand op het album ‘Shine A Light On Me Brother’.

Het openings- en titelnummer Shine A light On Me Brother is een felle rocker overgoten met een gospelsaus. Een opzwepende piano, gitaren, een geoliede ritmesectie en een strakke blazerssectie. Dit nummer is tevens de eerste single van het album.

In het funky soulvolle Everyday, met indringende gitaarlicks, zijn fijne harmonieuze backing vocals te horen. Het strakke drumwerk van Andrew Espantman is prominent in de uptempo doordaverende Southern rocker Ain’t No Young Love Song.

Chicago is een schitterende in soul gedrenkte ballad met fraaie baslijnen en een spetterende saxsolo. In de fantastische slepende ballad Hurricane waart de geest van Bob Seeger rond. Het nummer begint met zang en akoestische gitaar, waarna Steve Maggiora strooit met heerlijke orgelklanken en Henry James zijn slide teistert.

Dessert Sun is geweldige midtempo Southern rock in de beste traditie van The Allman Brothers terwijl ook Lynyrd Skynyrd niet ver weg is. Sprankelend is hier ook weer het pianospel van Maggiora en de slide van James. De stevige melodieuze bluesrocker Movin’ wordt gedragen door de strakke ritmesectie Espantman – Murrel.

Fameus is het drumwerk in de sterk gezongen meeslepende ballad Anna Maria, waarin ook Maggiora weer tinkelende klanken uit zijn piano tovert. Mooie pianoklanken openen de soulvol gezongen ontroerende ballad Brother waarin Henry James een door merg en been snijdende gitaarsolo loslaat.

In het slotnummer, de swingende boogie Radio, is stilzitten onmogelijk. Felle gitaarlicks, een rollende piano en een jagende ritmesectie. Een perfecte afsluiter.

Conclusie:
‘Shine  Light On Me Brother’ is een aanstekelijk album waar de energie van afdruipt. Grote klasse.

Tracks:
01. Shine A Light On Me Brother
02. Everyday
03. Ain’t No Young Love Song
04. Chicago
05. Hurricane
06. Dessert Sun
07. Movin’
08. Anna Maria
09. Brother
10. Radio

Line-up:
Robert Jon Burrison – zang, gitaar
Andrew Espantman – drums, backing vocals
Steve Maggiora – keyboards, backing vocals
Henry James – lead gitaar, backing vocals
Warren Murrel – bas, backing vocals
Jason Parfait – saxofoon
Ian Smith – trompet, trombone
Mahalia Barnes, Juanita Tippins, Prinnie Stevens – backing vocals

Website: https://robertjonandthewreck.com/