Robert Jon & The Wreck – Last Light On The Highway
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Robert Jon Music Records
Release: 2020

Tekst: Martijn Wesseling

Vanaf mijn tienerjaren tot ver in de twintig draaide ik vooral punk, punkrock en metal. Zo nu en dan draai ik nog weleens wat metal en een enkel punk album. De vaste lezers van mijn recensies weten echter dat ik inmiddels vooral gek ben op alle genres binnen de noemer Roots en Americana. Tijdens mijn tiener jaren was de regio Orange County, California me dan ook niet onbekend. Sterker nog, het feit dat een band uit die streek kwam betekende vaak dat dit ik goede punkrock kon verwachten. Bands als The Offspring, Save Ferris, Reel Big Fish, Agent Orange en No Doubt komen uit deze streek.

Dat deze streek echter ook garant kan staan voor steengoede Southern rock bewijst Robert Jon & The Wreck nu al bijna tien jaar. Door deze Southern rock te doorspekken met soul- en blues invloeden weten ze er ook net een andere draai aan te geven dan genre genoten als Blackberry Smoke.

‘Last Light on the Highway’ is inmiddels al album nummer zes, daarnaast zijn er wat EP’s en een live album verschenen. Via de digitale kanalen verschenen opener Oh Miss Carolina en nummer vier op de plaat Tired of Drinking Alone al vooruit op de release.

Met Oh Miss Carolina trappen ze direct heerlijk af met fijne Southern rock. De stem van Robert Jon is erg soulvol en de gitaarrifs klinken lekker vet. In de opvolger Work it Out laat de band zich van zijn meest funky kant zien, met zelfs een volledige blazerssectie. De Southern invloeden klinken er nog steeds in door, maar het is veel meer funk en soul wat hier te horen is.

We blijven lekker up tempo in Can’t Stand It, wat weer iets meer aansluit bij de southern rock waar ze door beïnvloed zijn. Tired of Drinking Alone brengt het tempo wat terug en de tekst sluit mooi aan bij de huidige tijd. Dat vonden ze zelf ook en daarom is er een toepasselijke clip verschenen:

Do You Remember is een mooi nostalgisch liedje, met de nodige piano en achtergrond zang. De tekst is ook zo weer te plakken op de huidige tijd met zinnen als “Do You Remember Being Free”. Ik moet zeggen dat ik het bezoeken van een concert al sinds het begin van de maatregelen mis, maar dit soort liedjes versterken dat nog eens. De band brengt het ook nog eens zeer sterk, waardoor het live gevoel nooit ver weg is.
This Time Around zet de blues wat meer voorop en in Don’t Let Me Go rocken ze het hardst. De gitaarsolo is geweldig en brengt bij mij de neiging om de headbangen weer naar boven.

Het gas gaat weer terug met One Last Time, al blijft hier nog wel stevig gitaarwerk aan de orde. Op Gold krijgen we een onvervalste ballad te horen. De stem van Robert Jon weet de emotie op de juiste wijze over te brengen en ook dit liedje bevat een mooie gitaarsolo.

Het album sluit af met een bijzonder tweeluik. Titelnummer Last Light On The Highway bestaat uit part 1 en part 2. Het eerste deel is akoestisch en vormt de opmars naar het tweede deel. Ook deze start rustig, maar hier zit al wat meer spanning in. Er volgt een stevig en virtuoos instrumentaal stuk.
Het is zeer progressief en doet denken aan de wat stevigere progressieve bands. Als Robert Jon begint te zingen schuurt het bijna aan tegen de hardrock en heavy metal. Het nummer sluit weer af met een akoestisch stuk.

Met dit album hebben de heren één van de betere albums van dit jaar afgeleverd. Met de kern in de Southern rock weten ze voldoende te experimenteren, waardoor ze toch af wijken van veel (grote) genre genoten.

Hopelijk zijn de maatregelen snel wat soepeler en kunnen we deze band live gaan aanschouwen!

Tracklist:
01. Oh Miss Carolina
02. Work It Out
03. Can’t Stand It
04. Tired of Drinking Alone
05. Do You Remember
06. This Time Around
07. Don’t Let Me Go
08. One Last Time
09. Gold
10. Last Light on the Highway, Pt. 1
11. Last Light on the Highway, Pt. 2

Website: Robert Jon & The Wreck

photo credits: John Hampton