Robert Cray – That’s What I Heard
Format: CD – LP – Digital / Label: Nozzle Records
 Release: 2020

Tekst: Wim Velderman

Kan een artiest na een carrière van ruim 40 jaar nog verrassen? Ben je te voorspelbaar na twintig albums? Vragen die zo maar opkomen bij het beluisteren van de nieuwe Robert Cray.

Moet je verrassen, moet je je bewijzen of heb je inmiddels zoveel credit opgebouwd dat de liefhebber dat niet meer van belang vindt. Na het meermalen beluisteren van de nieuwe ‘That’s What I Heard’ neig ik sterk naar het laatste. Wat goed is is goed en hoef je niet speciaal te veranderen. En nee, het is niet meer van hetzelfde; het gaat om nuanceverschillen in de sound, teksten, gebruikte instrumenten. En daar verrast Robert mij in ieder geval wel. Laat ik de boel een op een rijtje zetten:

Robert Cray heeft de afgelopen vier decennia de grenzen tussen blues, soul en r&b gemengd, vijf Grammy’s gewonnen (vijftien keer genomineerd!) en twintig albums uitgebracht.

Zijn nieuwe album ‘That’s What I Heard’ werd opgenomen in de beroemde Capitol Records Studios en geproduceerd door Steve Jordan (Sheryl Crow, Josh Groban, Keith Richards, Boz Scaggs). Het is een mooie mix van blues, soul, boogaloo en gospel.
De gastmuzikanten zijn Ray Parker Jr en Steve Perry. Op dit album hoor je de muziek van Curtis Mayfield, Bobby “Blue” Bland, The Sensational Nightingales en vier nieuwe originele nummers op ‘That’s What I Heard’. Dat alles met de eigen Cray-sound waarvan Robert zelf zegt: “Funky, cool en bad”.
De band van Robert bestaat uit Richard Cousins ​​(bas), Dover Weinberg (toetsen), Terence F. Clark (drums) en Steve Jordan (drums, percussie).

Cray en Steve Jordan begonnen samen te werken in 1999 toen Jordan de Grammy-winnende ‘Take Your Shoes Off’ produceerde en de recent genomineerde Grammy, ‘Robert Cray & Hi Rhythm’. ‘That’s What I Heard’ is hun zesde album samen en werd opgenomen in L.A’s Capitol Studios.

Verscheidenheid troef qua songs op deze cd of dit vinyl, met voor mij als hoogtepunten de eigen compositie You Can’t Make Me change: zeer fraaie bluesballad met ook een prachtig Hammond en de allerlaatste track Do It, waar een overheerlijke rythmsectie het midden houdt tussen het geluid van Motown, Stax, Volt, etc.

Een prima uitgebalanceerd album ‘That’s What I Heard’.

Tracks:
01. Anything You Want (Robert Cray)
02. Burying Ground ” (traditional)
03. You’re the One ” (Deadric Malone)
04. This Man (Robert Cray)
05. You’ll Want Me Back ” (Curtis Mayfield)
06. Hot (Robert Cray)
07. Promises You Can’t Keep (Steve Jordan/Danny Kortchmar/Kim Wilson)
08. To Be With You (Robert Cray)
09. My Baby Likes To Boogaloo (Don Gardner)
10. Can’t Make Me Change (Robert Cray)
11. A Little Less Lonely (Richard Cousins/Hendrix Ackle)
12. Do It (Jack Ashford/Lorraine Chandler)

Website: Robert Cray