Rob Tognoni – Catfish Cake
Format: CD – Digital / Label: Mig Music
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

De Australische gitarist Rob Tognoni is al lang geen onbekende meer in Nederland. ‘Catfish Cake’ is alweer zijn twintigste album en Tognoni speelt met enige regelmatig in Nederland. Voor het album Catfish Cake”  laat Tognoni zich inspireren door de blues uit het zuiden van Amerika. Vooral op de rustige nummers van dit album zal je deze invloed erg goed horen. Rob Tognoni zal Rob Tognoni niet zijn als hij ook af en toe het gaspedaal volledig intrapt met een stevig rocknummer.

Het album begint met de drums van Mirko Kirch en het nummer New Set of Rays. New Set of Rays is een swingend blues nummer over het feit dat Tognoni een nieuwe zonnebril nodig heeft. Tognoni en zijn band voeren het tempo langzaam op met Dealin’ At The Crossroads. Dit bluesrock nummer sluit mooi aan op het volgende Captain Magic.
Captain Magic komt in een rap tempo op je af en is een geweldig bluesrock nummer. Captain Magic heeft verschillende tempo maar ook verandering van sfeer, erg mooi gedaan. Captain Magic is dan ook zeker één van de hoogtepunten van het album.
Het volgende, Fat Orange Man, gaat over de huidige president van Amerika. Fat Orange Man is niet alleen een erg grappig nummer maar swingt ook erg lekker.
Om er zeker van te zijn dat het nummer nooit in Amerika gedraaid zal worden gebruikt Tognoni het woord fuck zo veel mogelijk. Superficial begint erg rustig met veel keyboards maar het nummer bouwt langzaam op naar een blues rock nummer met een heerlijke beat.
Tijdens No Sleep In Hell horen we de invloed van Tognoni’s favoriete Australische band: Ac/Dc. No Sleep in Hell is dan ook een rechttoe rechtaan rocker.
Hierna krijgen we even een pauze, met het rustige She Waited. Tognoni zingt met een lage stem slechts begeleid door twee gitaren. Soms zegt de titel van een nummer genoeg, in het geval van het instrumentale James Brown is dat zo. Het slechts twee minuten durende nummer zit vol funk, soul en heeft een geweldige baslijn van Slawek Semeniuk.
Makin’ Me Live is een grote overgang van het funky James Brown naar een echte southern blues waarin Tognoni weer lekker los op zijn gitaar. Conspiracy Deep State heeft een prachtige opbouw en is weer een echt rock nummer met een paar erg leuke tempowisselingen. Na weer een nummer over Amerika, Conspiracy Deep State, krijgen we nu een lekker rock nummer getiteld Outback, over Tognoni’s geboorteland: Australië. Tognoni sluit het album af met de rocker Full Recovery.

Kortom: Wederom een erg sterk album van de Tasmanian Devil. Een album waar de fans van Tognoni zeker blij mee zullen zijn.

Tracklist:
01. New Set of Rays
02. Dealin At The Crossroads
03. Captain Magic
04. Fat Orange Man
05. Superficial
06. No Sleep In Hell
07. She Waited
08. James Brown
09. Makin Me Live
10. Conspiracy Deep State
11. Outback
12. Full Recovery

Website: Rob Tognoni